Chili con carne

 Když venku přituhne, automaticky už sahám po největším kastrolu a chystám si vše na Chili con carne. Tuhle texaskou specialitu zbožňuju.  Krásně zahřeje a ještě lépe chutná.

Chilli-con-carne-web

Co budete potřebovat:

  • 500 g libového mletého hovězího masa
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 400 g loupaných rajčat z konzervy
  • 400 g konzervovaných fazolí
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 velkou cibuli nakrájenou na jemno
  • 1 červenou papriku pokrájenou na tenké proužky
  • 3 lžíce oleje
  • A pak hodně koření:
  • 2 stroužky jemně nasekaného česneku
  • 1 lžičku chilli
  • 1 vrchovatou lžičku sladké papriky
  • ½ lžičky mleté skořice
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • ½ lžičky sušené majoránky
  • 1 lžička třtinového cukru.

 

Jdem na to

Za prvé: V kastrolu si rozehřejte olej a pěkně na něm opečte cibulku. Postupně k ní přidejte i papriku, česnek, chilli papričku, sladkou papriku, skořici a římský kmín. Tohle všechno opékejte cca 3 minutky a pak přihoďte maso.

Za druhé: Hovězí si zaslouží dalších cca 10 minut na opékání. Nezapomeňte vše občas pěkně promíchat. Když už je všechno pěkně opečené dohněda, přidejte fazole, několikrát promíchejte a přilijte hovězí vývar.

Zastavme se u fazolí na chvilku: Máte čerstvé fazole? Nezapomeňte je namočit předem a pořádně z nich slít vodu. Doporučuju klidně namixovat i víc druhů fazolí. Jestli zvolíte konzervované, přidejte je až ke konci, jinak byste z nich měli kaši.

Pokračujem: Teď je čas na rajčata, majoránku, cukr, sůl a pepř. Přidejte tam i protlak a pořádně promíchejte. Stáhněte plamen, aby Chili con carne jen pěkně probublávalo, zakryje pokličkou a vařte tak 20 minut.

Můj tajný tip na závěr zní čokoláda. Já preferuju hořkou. Stačí jeden až dva čtverečky, se zbytkem si poradíte určitě jinak. Čokoláda dodá tomuhle božskému pokrmu ještě výjimečnější chuť. Pak nechte ještě 10 minutek probublávat. A olala, servírujeme.

A s čím?

S tím, co vám chutná. Klasika je rýže, kukuřičné tortilly, ale klidně můžete jen bílé pečivo. Zvlášť dojídání poslední porce s bagetkou je lahoda!

Produkty vhodné k přípravě receptu: