Čokoládová bábovka

Mramorová bábovka je klasikou, ale pro milovníky čokolády tu máme recept na výbornou čokoládovou bábovku. Vychutnejte si ji u víkendové kávy.

Cokoladova-babovka-web

Ingredience

3 vejce
150 g cukru
vanilkový cukr
120 g másla (rozpustit)
300 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
125 ml mléka
4 lžíce kakaa
100 g čokolády (posekané)

Jak na to

Začněte tím, že si dáte rozpustit máslo, aby stihlo před použitím trochu zchladnout.

Do větší mísy rozklepněte všechna vejce a přidejte jak obyčejný, tak i vanilkový cukr. Společně vše vyšlehejte do bílé pěny.

Tip: Opravdu vznikne krásná bílá pěna, jen to chvíli trvá. Vezměte si proto raději pomocníka, kterému to zabere kratší chvíli a vám ušetří bolavé ruce.

Na závěr do pěny zašlehejte také přepuštěné máslo.

Hladkou mouku prosejte, přidejte do ní prášek do pečiva a kakao. Tuto sypkou směs přidávejte postupně s mlékem do vyšlehané pěny z vajec a cukru. Postupně zamíchávejte, dokud vám nevznikne hladké tekuté těsto.

Čokoládu nasekejte na libovolně velké kousky, čím větší necháte, tím méně se roztečou. Doporučujeme tedy kousky o maximální velikosti 1 centimetr. Všechnu posekanou čokoládu vmíchejte do těsta.

Troubu dejte předehřát na 200°C a připravte si formu na bábovku. Vymažte si máslem a vysypte hrubou moukou či krupicí. Záležet si dejte především na středu, ke kterému se bábovka ráda přichytává.

Bábovkovou formu rovnoměrně naplňte těstem a dejte do vyhřáté trouby, a to na 15 minut. Poté snižte teplotu na 150°C a nechte dopéct ještě zhruba 30 minut. Dopečení kontrolujte pomocí špejle či párátka, nemělo by ulpět žádné těsto, případně pouze rozteklá čokoláda.

Hotovou bábovku nechte zchladnout ve formě, dokud se kraje nezačnou samy odlepovat. Poté formu přiklopte talířem, obraťte a nechte bábovku samu spadnout.

Pozor: Bábovku vyklopte na talíř až po téměř úplném zchladnutí, jinak se na talíři zapaří a mohla by odspodu zvlhnout. Můžete ji také vyklopit nejprve na mřížku a až poté přendat na talíř či podnos.

Před podáváním můžete bábovku ještě pocukrovat.

*Výměnou některých surovin můžete vždy docílit jiné bábovky:

  • vynechte kakao a čokoládu, přidejte vanilkový extrakt, část cukru nahraďte třtinovým a máte vanilkovou bábovku
  • hladkou mouku můžete z části nahradit také zdravější formou, například pohankovou moukou - pamatujte však, že každá mouka vyžaduje jiné množství tekutiny
  • pokud máte rádi kombinaci čokolády a kokosu, můžete jej také přidat - získáte tím o něco více sypkých přísad, přidejte proto i o trochu více mléka

Produkty vhodné k přípravě receptu