Čokoládové suflé

Láska prochází žaludkem a sladké čokoládové dezerty jakbysmet. A právě proto jsme pro vás připravili recept na rychlé, ale úchvatné čokoládové suflé, nebo správně soufflé, protože ve Francii vědí, jak má správný dezert vypadat.

Ingredience

(6 porcí)

120 g hořké čokolády (kvalitní, minimálně 60%)
120 g másla
3 vejce
100 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
60 g hladké mouky
máslo a hladká mouka na formičky

recept-na-sufle

Jak na to

Připravte si žáruvzdornou mísu, která je vhodná pro použití na párou. Do ní nalámejte čokoládu a nahrájejte máslo. Na vodní lázni nechte společně rozpustit a za občasného promíchání spojte v jednu celistvou tekutinu.

Mezitím, co se bude čokoláda s máslem rozpouštět, si v jiné misce či kuchyňském robotu vyšlehejte vejce s cukrem do krásně nadýchané pěny.

Do vyšlehané pěny zlehka vmíchejte čokoládu spolu s prosátou hladkou moukou.
Pozor: Aby vám pěna nespadla, je zapotřebí postupovat opravdu postupně, vždy přilijte trochu čokolády, lehce promíchejte a přisypte trochu mouky. Takto postupně zapracujte celé množství.

Troubu předehřejte na 180°C, připravené formičky či hrníčky vymažte lehkou vrstvou tuku a vysypte hladkou moukou.
Pozor: Formičky vysypejte opravdu hladkou moukou, hrubší není vhodná, jelikož by zůstala na povrchu suflé a zkazila chuť. Pokud už nemáte hladkou mouku, je možné formičky vysypat také moučkovým cukrem.

Připravené formičky rovnoměrně naplňte těstem, na závěr otřete okraje, aby byl povrch rovný a těsto nabývalo rovnoměrně.

Tip: Na čisté přendání těsta můžete použít cukrářský sáček, který vám zajistí čisté a rovnoměrné rozprostření těsta.

Formičky přendejte na plech či pekáč a umístěte do trouby. Pečte maximálně 15 minut, často postačí pouze 10 minut. Suflé by se mělo dostatečně zvednout a být pevné na povrchu.

Pozor: Během pečení troubu neotevírejte, aby suflé nespadlo.

Po vyndání posypte moučkovým cukrem a ihned podávejte, aby čokoláda uvnitř zůstala krásně tekutá.

sufle-recept

Produkty vhodné k přípravě receptu