Domácí bezový sirup

Milujeme vůni, ale také veškeré produkty z bezu černého. A náš šampión? Rozhodně domácí bezinkový sirup.

Ingredience

(na cca 1 litr sirupu)

25 květů bezu
1 kg cukru krupice
1 l vody
2 menší citrony
kyselina citronová (volitelné)

bezová-šťáva-recepty

Jak na to

Nasbírané bezové květy prohlédněte, zda na nich nejsou broučci, mšice či zárodky. Pokud ano, květ lehce oklepejte či opláchněte "poškozené" části. Takto připravené květy vložte do dostatečně velké mísy či nádoby.

Do hrnce nasypte cukr, zalijte litrem vody a přiveďte k varu. Na mírném ohni při lehkém probublávání vařte 15 minut, aby cukrový rozvar trochu zhoustl. Nechte trochu zchladnout a přelijte připravené květy.

Citrony (nejlépe chemicky neošetřené) nakrájejte na tenká kolečka a přidejte ke květům. Přikryjte a nechte stát do druhého dne, ideálně 24 hodin.

Po 24 hodinách vše sceďte přes plátýnko a rozlijte do uzavíratelných lahví. Skladujte v chladu.

Tip: Pokud se bojíte, že vám sirup dlouho nevydrží, můžete do lahví přidat trochu kyseliny citronové a dobře proklepat.

Podávejte ředěné vodou a pro ozvláštnění chutě můžete přidat mátu.

recept-na-bezovou-šťávu

Produkty vhodné k přípravě receptu