Dýňové Halloweenské menu

Strašidlo z dýně už vám spolklo svíčku a září na okně. Pak je na řadě vnitřek. Byla by velká škoda ho vyhodit. Připravte z dužiny a semínek parádní halloweenské menu!

Vyberte jako Popelka dýňová semínka, propláchněte je pod vodou a nechte usušit. Lehce opražená poslouží jako zdravé mlsání. Mají lahodnou oříškovou chuť a skvěle chutnají v salátech a pečivu.  Uděláte i něco pro své zdraví. Dýňová semínka jsou bohatá na zinek, vitamíny a nenasycené mastné kyseliny.

dynova-polevka

A kam s dužinou?

Dýňová polévka už je klasikou. Nejlépe chutná z dýně Hokaido, ale klidně použijte jiné druhy dýní (kromě těch malých okrasných).

Co budete potřebovat na polévku?

  • dužinu z dýně
  • masový vývar
  • sůl, čerstvě mletý pepř, stroužek česneku
  • sladkou smetanu.

Mně se nejvíce osvědčilo dýni rychle opéct buď na pánvi, nebo v troubě. Následně ji hodím do polévkového hrnce, zaliju vývarem a osolím. Přiměřeně samozřejmě. Přikryju pokličkou a nechám mírně probublávat do té doby, než dužina změkne. Většinou stačí i něco málo pod 30 minut. Následně vezmu tyčový mixér a umixuju v hustý krém. Vrátím na sporák, dochutím a přidám smetanu. Ještě chvíli prohřeju a můžu podávat. Krásně vypadá nazdobená praženými dýňovými semínky.

recepty-z-dyne

Co takhle něco exotičtějšího?

Vyzkoušejte dýňové kari. Na to budete potřebovat:

  • 1 kg dýně (nejvíce se osvědčila Hokaido)
  • cibule
  • 1 zelenou papriku a 2 červené papriky
  • 1 plechovku kokosového mléka
  • olej
  • 2 lžíce ideálně indického kari, 1 lžíci skořice, sůl a chilli, pokud máte rádi.

Na přípravu dýňového kari je perfektní WOK pánev, ale klidně využijte i velký hrnec. Cibuli si nakrájím najemno a opeču dozlatova. Přidám zeleninu. Papriky klidně nakrájejte na větší kusy, aby se nerozblemtaly. Nechám chvíli restovat a následně přidám sůl a koření. Přileju kokosové mléko a nechám dojít k varu. V tu chvíli přichází na scénu dýně. Přidejte ji do pánve, promíchejte a nechte dýni změknout. Bude to během chvilky. Dýně směs i krásně zahustí. Podle chuti dokořeňte a servírujte s rýží nebo s tmavým pečivem.

dynove-muffiny

A něco sladkého na závěr!

Vydlabanou dužinu stačí lehce povařit, rozmixovat a osladit medem a skořicí.  Skvěle chutná v závinu nebo na koláči. Aby vám náplň nevytekla, stačí do ní přidat trochu strouhanky nebo ovesných vloček. Dýňové pyré ale klidně můžete přidat i do těsta na muffiny, které po dopečení můžete strašidelně nazdobit.

Tak dobrou halloweenskou chuť!

Produkty vhodné k přípravě receptu: