Focaccia s olivami, rajčátky a bylinkami

Focaccia - italský chléb provoněný bylinkami. Doporučuje 10 z 10 Kotlíkářů, a proto se s vámi podělí o tento úžasný recept.

Focaccia%20s%20olivami%20rajcatky%20a%20bylinkami

Ingredience

Na formu o velikosti 23x15 cm

250 g hladké mouky
1 lžička soli
4 g sušeného droždí
1/2 lžičky cukru
150 ml teplé vody
25 ml olivového oleje
černé olivy
cherry rajčátka
čerstvý rozmarýn a tymián
čerstvé či sušené oregano
1/2 lžičky mořské soli
olivový olej, na pokapání

*můžete přidat také červenou cibuli nakrájenou na půlměsíčky

Jak na to

Do velké mísy odměřte hladkou mouku. Na jednu stranu přidejte sušené droždí, na druhou stranu sůl. Přidejte cukr a promíchejte.
Kvasnice by se neměli potkat napřímo se solí, která je zabíjí, proto je vhodné promíchat tímto způsobem. Či kvasnice (sušené droždí) přidat do tekutin, nikoliv sypké části.

Smíchejte vodu s olivovým olejem a přidejte k mouce. Za použití vařečky míchejte tak dlouho, dokud nevznikne měkké a lepkavé těsto. Pak ho vyklopte na lehce pomoučenou desku a pořádně si s ním ručně pohrajte. Tomuto věnujte vysokou pozornost, těsto hněťte zhruba 10 minut, aby bylo krásně hladké, pružné a plné vzduchu.

Jakmile máte hnětení za sebou, připravte si čistou mísu, kterou lehce vytřete olejem. Šoupněte do ní těsto, přikryjte a nechte kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem (cca 1,5 - 2 hodiny).

Tip: Pokud se bojíte, že nemáte nikde dostatečně teplé místo, nahřejte troubu zhruba na 40°C a mísu s těstem umístěte do ní, teplotu následně stáhněte k 30°C. Těsto nakyne také rychleji.

Těsto má již dvojnásobný objem, nyní je na řadě vymazat formu trochou oleje a těsto do ní přendat. Nebojte se těsto vymačkat pořádně do všech rohů formy krásně rovnoměrně.

Zakryjte formu a nechte znovu pracovat na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem.

Předehřejte troubu na 180°C (u horkovzdušné stačí méně).
Do připraveného těsta zatlačte na poloviny nakrájená cherry rajčátka a olivy. Rozprostřete bylinky, pokapejte olejem a posypte mořskou solí. Bylinky do těsta můžete také trochu zatlačit a vytvořit tak dolíčky.

Pečte 30 - 35 minut dokud focaccia nenabude a lehce nezezlátne.

I zde platí, že tento typ chlebíčku zní na poklepání dutě. Pokud je tomu tak, vyndejte jej z trouby, nechte chvíli stát, a následně vyjměte z formy a nechte na mřížce trochu zchladnout.

Nakrájejte na centimetrové plátky a nechte se unést chutí Itálie.
Tip: Praví Italové focacciu namáčejí do směsi balzamica a olivového oleje.

Hotova Focaccia

Produkty vhodné k přípravě receptu