Hovězí tatarák

V žádném týdnu nesmí chybět maso a u nás v Kotlíku si řádi pochutnáme i na tom syrovém, správně připraveném a dostatečně vychuceném. Řeč je o škrábaném hovězím tataráku podávaném na topinkách s česnekem.

Hovezi-tatarak-web

Ingredience

hovězí kýta nebo svíčková

Dle chuti
hořčice (plnotučná či dijonská)
kečup
worchester
sůl
pepř
cibule / šalotka
sladká paprika
nové koření
drcený kmín
vejce (případně olej)

Jak správně postupovat

Hlavní ingrediencí je samozřejmě čerstvé hovězí maso. Za nás doporučujeme hovězí kýtu zadní, není tak drahá jako svíčková, a přesto chutná fantasticky.

Tip: Množství masa záleží od příležitosti, ke které budete tatarák podávat. V případě předkrmu postačí 100g na osobu, na hlavní chod počítejte s dvojnásobkem.

Tradiční příprava tatarského bifteku spočívá ve škrábání masa. Postačí nůž s ostrou hladkou čepelí, kterým budete kolmo maso přejíždět po směru blan. Vždy škrábejte směrem od těla a na závěr ještě směs prosekejte.

Tip: Tento postup je časově náročnější a pracnější. Pokud nemáte dostatek času, postačí vám mlýnek na maso či mixér. U mlýnku na maso pak doporučujeme maso ještě nasekat nožem, aby získalo požadovanou texturu.

Přidejte vajíčko, v případě obavy o čerstvost můžete vajíčko nahradit trochou oleje, ale chuťový efekt bude jiný.
Cibuli či šalotku nakrájejte opravdu najemno, aby vám nenarušila texturu tataráku a přidejte k masu.
Dle chuti doplňte o "spojovací prvky" - tedy kečup, hořčici, worchester či jiné omáčky.

Na závěr přidávejte koření. Tatarák se nebojte pořádně osolit, syrové maso hodně soli vstřebá. Čerstvě mletý pepř je nezbytností, za nás rozhodně nesmí chybět také sladká paprika, nové koření a drcený kmín.

Tip: Máte rádi pikantnější chutě? Přidejte také chilli nebo chilli omáčku.

Vše pořádně promíchejte, dobře se pracuje s kombinací vidličky a lžíce.

Podávejte s topinkami potřenými česnekem, dodají tataráku ten správný říz.

Produkty vhodné k přípravě receptu