Išelské dortíčky

Išelské dortíčky, nebo také išelské cukroví, jsou skvělou kombinací oříškového těsta, marmeládové náplně a čokoládové polevy. Stačilo je jednou ochutnat a všichni Kotlíkáři na Vánoce nepečou nic jiného, přidejte se s pomocí našeho receptu.

Iselske-dorticky-web

Ingredience

110 g hladké mouky
80 g másla
50 g moučkového cukru
50 g lískových ořechů (mletých)
1 žloutek
1 lžička kakaa

Na krém
35 g moučkového cukru
35 g lískových oříšků (mletých)
1 vanilkový cukr
200 g marmelády
2 lžíce rumu

Na polevu
75 g hořké čokolády
1 lžíce oleje
cca 100 - 150 g mandlí (loupaných)

Jak na to

Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu a namelte si lískové oříšky. Mletí je lepší, než sekání, kdy jsou kousky příliš velké a s těstem se špatně pracuje.

Ze surovin vypracujte hladké těsto, které rozválejte na plát vysoký zhruba 3 mm. Vykrajujte menší tvary (obvykle kolečka či srdíčka, ale meze se nekladou), dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte při teplotě 180°C, v horkovzdušné 165°C, 8 až 10 minut

Suroviny na krém smíchejte, potřete polovinu vychladlého cukroví a přiklopte. Takto nechte ztuhnout nejlépe do druhého dne v chladu.

Připravte si čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu, do které vmíchejte lžíci oleje.

Išelské cukroví máčejte v polevě a ozdobte polovinou mandle.

Tip: Pokud nemáte loupané mandle, stačí ty neloupané spařit horkou vodou, nechat chvíli odstát a následně snadno vyloupat.

Jakmile ochutnáte, nebudete moci přestat, proto doporučujeme uschovat v chladu mimo dosah všech.

Iselske-dorticky-obsah

Produkty vhodné k přípravě receptu