Jednoduchý chléb se semínky

Dnes si s Kotlíkářem upečeme jednoduchý domácí chleba se semínky.

Ingredience

750 ml mouky dle vlastního výběru*
375 ml vody
1/4 lžičky sušeného droždí
lžička soli
70 g semínek dle libosti

Jak na to

Ve velké míse si smíchejte mouku, vodu, sůl a droždí. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte kynout na teplém místě 12 - 14 hodin, tedy ideálně přes noc.

Do menší misky dejte semínka dle chuti - možné je kombinovat více druhů, nám nejvíce chutnají dýňová v kombinaci se slunečnicovými. Množství je orientační, každému chutná jinak, takže si dejte ideální množství pro vás a vaši rodinu. Semínka zalijte horkou vodou a nechte stát přes noc, budou pak v chlebu vláčnější.

Pozor: Některá semínka nejsou vhodná pro zalití vodou, například lněná, která nabobtnají, a vytvoří sliz, který je vlastně rozpustnou vlákninou. Ten se následně nedá slít (a přišli byste o zdraví prospěšné látky) a těsto až příliš naředí.

Po 12 - 14 hodinách semínka slijte a vmíchejte do nakynutého těsta, které opět přikryjte a nechte ještě hodinku pracovat.
Připravte si pomoučenou plochu a pevné nervy. Těsto na plochu vyklopte, pomoučte a pokuste se několikrát přehodit, aby byl celý povrch obalený v mouce. Nejlépe to jde stěrkou či delší plnou obracečkou.

Těsto je poměrně tekuté, což je u tohoto typu normální. Nesnažte se těsto hníst, zaprvé hodně lepí, a zadruhé to ani nepotřebuje.

Poté jej přehoďte do formy na chleba a nechte další 2 hodiny kynout.
Většinu forem na chléb není třeba vymazávat, při chladnutí se odlepí sám.

Nyní již nastal čas pečení. Troubu zahřejte na 230°C, v případě horkovzdušné můžete teplotu snížit zhruba na 210°C, a pečte přibližně 40 minut.

Chléb by měl být zlatavý, s pevnou kůrkou, vnitřek vyzkoušejte špejlí, je obvykle vláčnější, ale nelepivý. Pro zkušené pekaře jen třešnička na dortu - poklepání na kůrku. Správný chleba přímo zvoní (a hlavně zní na poklep dutě).

Nechte vychladnout na mřížce, aby vás z teplého chleba nebolelo břicho, a užijte si úžasnou chuť a zadostiučinění z domácího chleba. 

*Chleba bude vždy jiný, pokud použijete různé druhy a kombinace mouky.

  • větší podíl hladké mouky zvýrazní vůni a chuť přidaných semínek
  • pokud přidáte celozrnnou mouku, vznikne vám hutnější chléb
  • v kombinaci s chlebovou vzniká kompaktní chléb s pevnou střídkou
  • vyzkoušet můžete také mouku špaldovou či žitnou

 

Produkty vhodné k přípravě receptu