Klasický hamburger s bylinkovou majonézou

Grilovací sezóna již začíná a podle Kotlíkáře vám na grilu nesmí chybět hamburger. Začneme tím klasickým, který ale ozvláštníme bylinkovou majonézou.

Klasicky-hamburger-s-bylinkovou-majonezou-web

Ingredience

hovězí mleté maso
dijonská hořčice
sůl a pepř
oblíbené bylinky (my doporučujeme čerstvý tymián)
kapka worcestrové omáčky (volitelné)
vejce či strouhanka (dle potřeby, nemusí být)

housky na hamburger
salát (doporučujeme kombinaci rukoly a polníčku)
červená cibule
rajčata
majonéza a bylinky
sýr (dle chuti)

Jak na to

Nejlepší je, když si hovězí maso sami namelete doma, víte tak, jakou kvalitu kupujete a co jíte. Kvalitní libové maso navíc nepotřebuje pojit vejcem či strouhankou a chuť burgeru je tak více masová.

V míse smíchejte mleté maso s ostatními ingrediencemi na burger, tedy hořčicí, solí, čerstvě mletým pepřem a nasekanými bylinkami. Můžete přidat kapku worcestrové omáčky pro výraznější chuť. Ze směsi vytvořte bochánky, zabalte je do potravinové fólie a dejte odpočinout do ledničky, budou pak lépe držet tvar.

Mezitím rozpalte gril a než se pořádně rozehřeje, připravte si další ingredience. Cibuli a rajčata nakrájejte na tenké plátky, salát pouze lehce propláchněte a pořádně vysušte.

Bylinková majonéza: Tu si můžete připravit ze zakoupené majonézy, kterou doplníte nasekanými čerstvými bylinkami a dáte odležet do lednice na 24 hodin. Druhý způsob je čistě domácí, tedy že si připravíte žloutky, do kterých budete po kapkách zašlehávat olej a na závěr taktéž přidáte bylinky a necháte uležet. Můžete přidat také trochu zakysané smetany pro lahodnější chuť a případně i česnek pro tu štiplavější.

Na rozpálený gril dejte připravené burgery a grilujte dle výšky 3-5 minut z každé strany. Na gril dejte také rozkrojené housky, aby byly ohřáté a lehce křupavé, stačí jim minutka.

Tip: I housky na hamburger si můžete připravit sami doma dle vlastní chuti. Jen počítejte, že na jejich přípravu bude potřeba tak 2 hodiny minimálně. Recept na naše oblíbené již brzy v naší rubrice.

Na spodní polovinu housky rozprostřete salát, na ten dejte připravený burger, sýr, cibuli, rajče a bylinkovou majonézu. Přiklopte druhou polovinou a servírujte.

Produkty vhodné k přípravě receptu