Kynuté buchty jako od babičky

Vzpomínáte stejně jako my na buchty od babičky? Byly krásně vláčné, zlatavé a se spoustou náplně. Udělejte si s námi přesně takové.

mustr-recepty-web041115

Ingredience

500 g hladké mouky
250 ml mléka
1/2 kostky čerstvého droždí
špetka soli
150 g krupicového cukru
2 vejce
sádlo na potření buchet (lze použít i máslo)

1 lžíce másla
1 lžíce rumu
moučkový cukr na posypání

Na náplň
Tvarohová
250 g měkkého tvarohu (v alobalu)
2 žloutky
60-100 g moučkového cukru
rozinky namočené v rumu

Maková
250 g mletého máku
450 ml mléka
2 lžíce másla
100 g krupicového cukru
1/2 lžičky skořice (pro ozvláštnění)

Povidlová
švestková povidla
1 lžíce rumu
1/2 lžičky skořice
cukr dle chuti

Jak na to

Do dvou rendlíků si rozdělte mléko a lehce prohřejte. V jednom rozpusťte máslo a odstavte. K druhé polovině přidejte lžíci cukru a droždí, vše promíchejte, přikryjte a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Stačí cca 15 minut, vytvoří se na povrchu bublinky a kvásek zdvojnásobí svůj objem.

Do velké mísy prosejte hladkou mouku, přidejte sůl a zbytek cukru, zamíchejte a vytvořte důlek. Do něj rozklepněte vejce, přidejte mléko s máslem a nakonec kvásek. Vše vypracujte v hladké provzdušněné těsto. Dejte do čisté mísy, lehce pomoučte, přikryjte a nechce kynout na teplém místě dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (cca 1,5 - 2 hodiny).

Tip: Výsledek pečení kynutého těsta je ve velké míře ovlivněn zpracováním těsta. Proto hnětení nepodceňujte a věnujte mu dostatek času, aby se do těsta dostalo co nejvíce vzduchu, pak i krásně nakyne.

Mezitím si připravte požadovanou náplň:

Tvarohová - do tvarohu všlehejte vejce, poté cukr a na závěr vmíchejte rozinky (mohou, ale nemusí být).
Tip: Pokud chcete náplň ozvláštnit, přidejte lžičku vanilkového extraktu. Lepší je také tvaroh v alobalu, ten z vaničky bývá celkem řídký a buchty se pak trhají.

Maková - v rendlíku smíchejte mletý mák, cukr, případně skořici, přidejte máslo a zalijte mlékem. Vše přiveďte k varu a za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Nechte vychladnout.

Povidlová - povidla protřete s rumem, přidejte skořici a dle chuti cukr, vše promíchejte.
Tip: Rum můžete nahradit trochou vody, aby povidla nebyla zatuhlá.

Na pomoučeném vále těsto vyválejte na plát o výšce jeden centimetr a hrnečkem či kulatým vykrajovátkem vykrajujte kolečka, která budete plnit. Na každé kolečko dejte zhruba lžičku náplně, přehněte kraje přes náplň a pořádně přimáčkněte po celé délce spoje, abyste zajistili, že náplň nevyteče. V dlaních pak vyválejte kuličku a zkontrolujte, že náplň nikde neprosvítá.

Dejte předehřát troubu na 160°C.

Pekáček vymažte rozpuštěným sádlem a skládejte do něj buchty spojem dolů. Každou ze všech stran pomastěte sádlem, na závěr i vrchní stranu, aby se dobře opekla.

Pečte asi 25 minut, dokud buchty nevyběhnou a nezezlátnou. Upečené buchty se od sebe krásně oddělují a z pekáčku jdou snadno vyndat.

V kastrůlku zpěňte rum s máslem a buchty ihned po vyndání z trouby potřete.

Pozor: Pokud jste při maštění sádlem nešetřili, doporučujeme buchty z pekáčku vyndat a nechat vystydnout na mřížce, aby se nezapařily a nezvlhly.

Před podáváním posypte moučkovým cukrem a užijte si vzpomínky na léta u babičky.

Produkty vhodné k přípravě receptu