Linecké cukroví

Vánoce se blíží a příprava některých druhů cukroví si žádá čas pro odležení. Mezi takové patří nejklasičtější ze všech druhů cukroví - linecké. Přinášíme vám recept dle zásady 1-2-3 našich babiček.

Ingredience

50 g moučkového cukru
100 g másla
150 g hladké mouky
1 žloutek
1 vanilkový cukr
citronová kůra
1 lžička citronové šťávy
marmeláda dle vlastního výběru

Jak na to

Máslo a žloutek vytáhněte z lednice před přípravou a nechte při pokojové teplotě.

Ve velké míse smíchejte všechny suroviny (až na marmeládu) a vypracujte hladké jednolité těsto. Po zadělání těsto zabalte do fólie a nechte ideálně přes noc odpočinout v lednici.

Tip: Pobyt v chladu je důležitý, aby se suroviny v těstu rozležely, spojily a rozvoněly. Také se vám s těstem bude následně lépe pracovat.

Na pomoučeném vále těsto rozválejte na plát silný 2-3 mm a vykrajujte z něm vámi zvolené tvary.

Troubu předehřejte na 180°C, u horkovzdušné na 165°C. Plech vyložte pečícím papírem či pečící podložkou, obojí lze použít opakovaně.

Linecké rozmístěte s dostatečnými mezerami, aby se při pečení jednotlivé kousky "nesjednotily". Pečte 7 až 9 minut do růžova.

Pozor: Linecké nepřepečte, ani při odležení by nezískalo správnou konzistenci a vláčnost.

Po vychladnutí polovinu cukroví potřete marmeládou a přiklopte nenamazaným cukrovím, obvykle bývá vrchní část s otvorem.

Dejte do dózy a skladujte v chladu do Vánoc, kdy se již cukroví bude v puse krásně rozpadat.

Tip: Toto množství odpovídá zhruba 2 plechům. Množství je samozřejmě možné navýšit, pamatujte však na zásadu našich babiček 1-2-3 + žloutek, tedy 1 díl cukru, 2 díly másla a 3 díly mouky.

Produkty vhodné k přípravě receptu