Mazanec

Jeden z nejtypičtějších velikonočních pokrmů, to je mazanec. Vyzkoušejte s námi tento tradiční kynutý mazanec zadělávaný na omládek, přesně jak jej dělaly naše babičky.

Mazanec-web

Ingredience

230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
115 ml vlažného mléka
1/2 kostky čerstvého droždí (20 g)
70 g změklého másla
60 g cukru
1 vanilkový cukr
1 vejce
citronová kůra z 1 citronu
4 g soli
35 g rozinek
35 g nasekaných mandlí
rozšlehané vejce na pomazání
mandlové lupínky na posypání

Jak na to

Zadělejte těsto na omládek: do velké mísy prosejte a smíchejte hladkou mouku s polohrubou, udělejte do ní důlek. Do něj vlijte 2/3 připraveného ohřátého mléka a rozdrobte droždí. Vmíchávání mouky ze stran vytvořte těstíčko husté tak jako na lívance, tedy ne příliš tekuté ani husté. Takto připravené těstíčko zasypte jemnou vrstvou mouky, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 30 minut.

Pozor: Do omládku cukr nepatří, zabíjí kvasinky, a k nastartování již není potřeba. V případě omládku se kvasinky nastartují ještě před vlastním zaděláním těsta a všechny živiny si vezmou z mouky.

Do vzešlého omládku přidejte všechny ostatní suroviny - oba cukry, citronovou kůru, sůl, změklé máslo, vejce a zbytek mléka. Vše vypracujte v hladké těsto, dejte si na něm záležet a hnětení nepodceňujte.

Na závěr přidejte rozinky a nasekané loupané mandle, které vpracujte do těsta.

Tip: Mandle stačí spařit horkou vodou, nechat chvíli odstát a následně vyloupat. Rozinky můžete také spařit, aby změkly, je ale před přidáváním do těsta nutné je pořádně vymačkat.

Těsto nechte na válu vyzrát dalších 30 minut, poté těsto pořádně utáhněte do bochánku, dejte na plech a nechte zakryté na teplém místě ještě alespoň hodinu kynout.

Tip: Správně nakynuté těsto poznáte tak, že se po stlačení prstem krásně vrací zpět.

Předehřejte troubu na 160°C, vykynutý mazanec potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlovými lupínky a navrchu nařízněte nožem do kříže.

Pečte 40 - 50 minut, dokud není mazanec krásně zlatavě hnědý a těsto se nelepí na špejli.

Dejte na mřížku, nechte zchladnout a před podávání lehce pocukrujte.

Produkty vhodné k přípravě receptu