Podzimní mrkvové rohlíčky s povidly

My v Kotlíku nemůžeme vydržet a sníme je vždy ještě teplé. O čem je řeč? O podzimních mrkvových rohlíčcích plněných povidly, drobném pečivu vhodnému k odpolední kávě či čaji, které milují i ve skandivávských zemích.

Ingredience

120 g mrkve
100 g másla
200 g hladké mouky
2/3 lžíce bílého jogurtu
citronová kůra
švestková povidla
vejce na pomazání
moučkový cukr na posypání

recept-na-mrkvové-rohlíčky

Jak na to

Mrkev nastrouhejte najemno. V míse smíchejte mrkev, máslo, mouku, jogurt a citronovou kůru. Množství mouky závisí na množství vody, kterou mrkev pustí, 200 g odpovídá, když mrkev nepustí téměř žádnou vodu.

Vše vypracujte v hladké, ale vláčné a lehce lepivé těsto. Zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici odležet alespoň hodinu.

Připravené těsto rozdělte na polovinu, z každé poloviny vyválejte na pomoučeném vále kruh o výšce 2 mm. Kruh ostrým nožem či rádýlkem rozdělte na 8 - 12 trojúhelníčků, dle požadované velikosti rohlíčků. Na každý trojúhelníček umístěte zhruba lžičku švestkových povidel a zabalte jej od delší strany do tvaru rohlíčku. Kraje se nebojte pořádně přimáčknout, aby náplň během pečení nevytekla.

Tip: Můžete vyzkoušet také jiný typ náplně (tvaroh či marmeládu), jen dejte pozor na to, aby nebyla příliš řídká. Ta by během pečení vytekla.

Troubu předehřejte na 200°C, rohlíčky přendejte na plech na pečení vyložený pečícím papírem.

Rozšlehejte vajíčko s lžící teplé vody a každý rohlíček před pečením potřete. Dejte do trouby a pečte 15 - 20 minut, dokud rohlíčky nezezlátnou.

Hotové mrkvové rohlíčky nechte mírně zchladnout a poprašte moučkovým cukrem. Ke kávě či čaji úplně úžasné, dobrou chuť!

Produkty vhodné k přípravě receptu