Pohankové lívance

Chcete vyzkoušet zdravější variantu klasických lívanců? Máme pro vás čerstvě odzkoušené pohankové lívance, nad kterými vaše zdraví zaplesá. Pokud jste však milovníky klasiky, stačí vyměnit pohankovou mouku za hladkou a ubrat trochu mléka.

Pohankove-livance-web

Ingredience

(dle velikosti zhruba 8 lívanců)

150 g pohankové mouky
2 lžíce třtinového cukru
2 lžičky prášku do pečiva
1 vejce
250 ml mléka
3 lžíce oleje
špetka soli

Jak na to

Do mísy prosejte mouku a prášek do pečiva, přidejte sůl a třtinový cukr. V jiné nádobě smíchejte tekuté suroviny a rozšlehejte vejce. Vše nalijte k sypké směsi a metlou či ruční mixérem vyšlehejte v jemnou směs.

Nechte pár minut nabobtnat, předehřejte pánev a do ní přidejte trochu tuku (lze použít máslo, klasický rostlinný olej či kokosový olej).

Naběračkou přendavejte těsto a tvořte lívance požadované velikosti. Stačí zhruba 2 minutky z každé strany.

Tip: Než všechny lívanečky dosmažíte, můžete ty hotové skladovat v troubě nahřáté na 50°C, tím je nevysušíte, a zároveň zůstanou teplé.

Pohankové lívance jsou trochu sušší a více sají tekutiny. Podávejte je proto třeba s ovocným pyré, jogurtem či větším množstvím sirupu (javorový, borůvkový, agáve apod.).

Produkty vhodné k přípravě receptu

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.