Salát s jablky a kozím sýrem

U nás v Kotlíku milujeme sýry a ještě více, když jsou v kombinaci se správnými parťáky. A právě proto vám přinášíme v rámci našeho týdne zdravé výživy tento úchvatně vychucený salát s jablky, ořechy a kozím sýrem.

Ingredience

zelený salát (římský či hlávkový salát, *nedoporučujeme ledový salát)
jablko
čerstvý kozí sýr
vlašské ořechy
olivový olej
citronová šťáva
čerstvý tymián
sůl, pepř

salát-s-jablky

Jak na to

Nejprve si do mísy připravte zálivku- smíchejte olivový olej a čerstvě vymačkanou citronovou šťávu. Přidejte čerstvý tymián, sůl a pepř, vše dobře vymíchejte do krémové emulze. V případě kyselosti ji můžete zmírnit přidáním trochy cukru.

Pozor: Množství zálivky závisí na množství salátu, který by v zálivce nikdy neměl plavat. Měl by se zálivkou pouze "obalit".

Listy salátu opláchněte pod tekoucí vodou, abyste je zbavili zbytků zeminy a jiných nečistot. Následně je osušte (odstředivka je nejlepším a nerychlejším řešením, případně postačí listy vymačkat a osušit čistou utěrkou či papírovou utěrkou) a nakrájejte na proužky.

Salát přidejte do mísy se zálivkou a míchejte, dokud není salát krásně namočen v zálivce.

Připravte si zhruba hrst vlašských ořechů, pokrájejte je a opražte na pánvi. Ořechy tak získají intenzivnější aroma a chuť. Nechte je vychladnout a přidejte k salátu.

Tip: Pokud máte alergii na vlašské ořechy nebo jsou na vás příliš výrazné, nebojte se vyzkoušet i jiné typy ořechů či semínek.

Mezitím si připravte jablko, které zbavte jadřinců, rozkrájejte na menší kousky a přidejte k salátu. Vhodnější jsou sladší druhy jablek.

Nyní již zbývá přidat pouze čerstvý kozí sýr. Nejjednodušší je sýr "trhat" prsty na menší kousíčky.

Tip: Kozí sýr se méně lepí, když jej necháte v lednici a vytáhnete až na závěr.

Vše promíchejte a můžete podávat. My si ještě před podáváním necháváme salátek chvíli uležet v lednici.

Chutná skvěle samotný či s tmavou bagetkou.

Produkty vhodné k přípravě receptu