Sendvič se sázeným vejcem

 

Dnes vám přinášíme volnou inspiraci na francouzský sendvič se sázeným vejcem Croque-Madame, který si každý může pozměnit k obrazu svému. Skvěle se hodí jako vydatnější snídaně, či zabalený jako svačinka na cestách, do práce či na piknik.

Sendvic-se-sazenym-vejce-web

Ingredience

čerstvý chléb (toastový, brioška, nebo jakýkoliv oblíbený)
kvalitní šunka
plátky sýra typu Gruyère
vejce
máslo (obyčejné a bylinkové)
hořčice
sůl a pepř
nastrouhaný Ementál (volitelné)

Jak na to

Plátky vybraného chleba si připravte opečením v troubě na 220°C než zezlátnou. Pokud používáte chléb toastový či podobný, je lepší jej předem lehce namazat máslem.

Spodní plátek namažte bylinkovým máslem, bešamelovou omáčkou či omáčkou Mornay. Poklaďte plátky sýra, pokud nemáte Gruyère, můžete použít například Ementál.

Na sýr navrstvěte kvalitní šunku, kterou můžete potřít horčicí, ideálně dijonskou. Trochu osolte a opepřete, přidejte ještě plátek sýra a přiklopte.

Vršek opět potřete máslem či omáčkou a poklaďte nastrouhaným Ementálem.

Tip: Jestli chcete sendvič na cesty nebo zvažujete méně hutnou variantu, poslední krok vyřešte pouze za pomoci másla pro kůrčičku.

Dejte sendviče zapéct pod gril či na nejvyšší rošt v troubě než omáčka zhnědne a sýr se rozteče.

Mezitím rozpusťte na pánvi máslo při nízké teplotě, rozklepněte vejce a smažte, dokud není bílek uvařený a žloutek ještě tekutější, či dle vaší představy.

Tip: Pro přesnější velikost vejce použijte menší pánvičku nebo kovový kroužek, jde to ale i bez nich, vejce jen nenechejte moc roztéct.

Sendviče umístěte na talíř a na každý dejte připravené sázené vejce. Můžete podávat se salátkem a v případě oběda i s bramborovými hranolkami.

Produkty vhodné k přípravě receptu

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.