Šlehačková bublanina s ovocem

Ano, oblíbených českých buchet je nespočet, ale na nadýchanou bublaninu se sezónním ovocem má jen málokterá. Vyzkoušejte s námi šlehačkovou bublaninu, která je krásně nadýchaná a zároveň vláčná. Variacím ovoce se meze nekladou.

Ingredience

(1 hrnek zhruba 250 ml)

3 vejce
1 hrnek krupicového cukru
1 s
áček kypřícího prášku
2 hrnky polohrub
é mouky
špetka soli
215 ml smetany ke šlehání (1 kelímek, min. 31%)
3 hrnky ovoce
tuk a hrubá mouka na vysypání
moučkov
ý cukr na poprášení

Jak na to

Do větší mísy rozklepněte vejce, přidejte všechen cukr a šlehejte do bílé nadýchané pěny.

Tip: Doporučujeme použít ruční šlehač či kuchyňský robot, šlehání potrvá několik minut, než dojde k opravdu nadýchané pěně.

Mouku prosejte s kypřícím práškem a špetkou soli, a postupně ji zapracovávejte do pěny s postupným přiléváním smetany. Na závěr vše pořádně promíchejte.

Troubu předehřejte na 180°C. Pekáč či vyšší plech vymažte tukem, vysypte hrubou moukou či krupicí a vlijte připravené těsto.

Rovnoměrně rozložte propláchnuté a osušené ovoce a dejte péct do růžova zhruba na 25 minut.

Tip: My jsme použili směs jahod, borůvek a červeného rybízu, můžete však použít jakékoliv sezónní ovoce nebo i ovoce mražené. Kyselejší plody můžete ještě prosypat trochou cukru.

Hotovou bublaninu poznáte tak, že nabyla na objemu, je krásně růžovohnědá a těsto se nelepí na špejli.

Nechte ji zchladnout, rozkrájejte a podávejte poprášenou moučkovým cukrem.

Tip: Moučkový cukr můžete smíchat s vanilkovým pro lehce vanilkovou příchuť, případně můžete přímo do těsta přidat trochu vanilkového extraktu.

Produkty vhodné k přípravě receptu