Staročeská kulajda

Hutná polévka na zahřátí, kterou dělaly již naše prababičky. To je staročeská kulajda - polévka lahodně sladkokyselé chuti plná brambor, hub a kopru.

Ingredience

3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
1,2 l kuřecího vývaru či vody (pro 4-6 osob)
4 větší brambory
čerstvé houby
75 ml octa
250 ml smetany ke šlehání (minimálně 31 % tuku)
sůl, pepř
3 lžíce krupicového cukru
svazek čerstvého kopru

staročeská-kulajda-recept

Jak na to

Připravte si jíšku. V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte hladkou mouku, zamíchejte a orestujte dorůžova. Následně zalijte vývarem (popřípadě vodou), ochuťte pepřem a solí a přiveďte k varu.

Mezitím si oloupejte brambory a nakrájejte na stejně velké kostičky. Přidejte do hrnce a vařte do změknutí.

Zhruba hrst hub očistěte, v případě větších kousků pokrájejte a na másle orestujte. Houby tak budou mít v polévce výraznější chuť a barvu.

Pozor: Houby nesolte, aby nepustily vodu.

Orestované houby přidejte do polévky a vařte, dokud houby i brambory nezměknou.

Když je vše uvařené, vmíchejte smetanu, ocet a cukr a nechte přejít varem.

Tip: Do polévky patří jen vysokoprocentní smetana, jiná by se mohla srazit. Pokud máte kulajdu rádi méně kyselou, přidávejte ocet a cukr postupně.

Polévku vařte 1 až 2 minuty, stáhněte z ohně a přidejte nasekaný kopr. Zamíchejte, ale již nevařte, kopr by ztratil svou barvu.

Při podávání můžete do polévky přidat ztracené vejce a ozdobit snítkou kopru.

Bonusový tip - Jak na ztracené vejce

Do menšího rendlíku dejte vodu a přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit, přilijte ocet. Vajíčko si předem rozklepněte do mističky, ale nechte ideálně v chladu až do přípravy. Vodu s octem rychle zamíchejte, aby se uprostřed vytvořil vír, do kterého vlijte vejce. Vír zabalí bílek kolem žloutku a až se zpevní, stáhněte rendlík z ohně a nechte vejce dojít zhruba 3 minuty. Plochou naběračkou vejce vyjměte a nechte okapat.

recept-na-kulajdu

Produkty vhodné k přípravě receptu