Svařák z červeného vína

Večery jsou již chladné a k pravé předvánoční atmosféře a každé zimě patří svařené víno neboli svařák. Ani my to nemáme jinak a ten první letošní již máme za sebou.

Ingredience

1 l červeného vína (dle vlastního výběru)
cukr dle chuti
1 dcl vody
skořice
badyán
hřebíček
citron

dle chuti možno přidat
kardamom
pomeranč

Jak na to

V rendlíku lehce zkaramelizujte vámi zvolený cukr. Lze použít klasický bílý rafinovaný, stejně tak třtinový, který svařáku dodá specifickou chuť.

Pozor: Cukr nenechávejte zkaramelizovat příliš, pozná se tmavší barvou, má tendenci zhořknout.

Zalijte vroucí vodou (zhruba jedna deci) a promíchejte, mírně prohřejte a přidejte koření. Chvíli povařte, aby se koření krásně rozvonělo.

Pokud chcete, můžete v této části přidat také kůru z citronu či pomeranče (nebo obojího), ale bez bílé hořké části.

Následně zalijte vínem a ohřívejte. Samozřejmostí je degustace a případné doslazení. Také přidání na plátky nakrájeného citronu.

Pozor: Víno nevařte, pouze prohřívejte, vytratil by se všechen alkohol a to není účelem :)

Jakmile se objeví bílá pěna, svařené víno stáhněte z plotny, sceďte a rozlijte do sklenic či hrnků.

Nechte si chutnat, zapalte si svíčku a užívejte si předvánoční atmosféru.

Produkty, které můžete využít