Vanilkové rohlíčky

Milujeme tu vůni vanilky a ořechů. O čem je řeč? No přeci o vanilkových rohlíčcích, které nám o Vánocích nesmí na stole chybět. Přidejte se a upečte si je dle našeho receptu.

Ingredience

150 g hladké mouky
100 g másla
20 g cukru
50 g vlašských ořechů
1 žloutek
vanilkový cukr
vanilkový a moučkový cukr na obalení

vanilkové-rohlíčky-cukroví

Jak na to

Vlašské ořechy namelte nadrobno, aby se vám s těstem následně dobře pracovalo.

Změklé máslo utřete s oběma cukry, přidejte žloutek a lehce prošlehejte do pěny. Postupně přidávejte mouku a vypracujte hladké celistvé těsto.

Připravené těsto zabalte do folie a nechte jej minimálně hodinu odležet v chladu, lepší je nechat v lednici přes noc.

Troubu předehřejte na 160°C. Těsto rozčtvrťte, z každé části vytvořte kouli, kterou vyválejte do válečku.

Váleček rozkrojte na stejně velké kousky 1,5 - 2 cm veliké.

Z každého kousku vytvarujte menší váleček a zatočte do tvaru rohlíčku.

Připravené kousky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte do zezlátnutí.

Tip: Čas pečení záleží na velikosti rohlíčků (obvykle zhruba 10 - 15 minut). Vyndejte je, jakmile začnou tmavnout konce.

V misce či hlubokém talíři si smíchejte moučkový a vanilkový cukr.

Hotové, ještě teplé rohlíčky obalujte v cukru a nechte plně zchladnout.

Uložte do krabice či dózy a skladujte na studeném místě.

O Vánocích vám přejeme dobrou chuť s tímto klasickým cukrovím našich babiček.

Produkty vhodné k přípravě receptu