Vánočka

Vánočka, jediný povolený pokrm na Štědrý den, abyste mohli vidět zlaté prasátko. Připravili jsme si pro vás tu, která se plete ze 6 pramenů, naše babičky ji zadělávaly na omládek a my ji prostě milujeme.

Vánočka - vKotlíku.cz

Ingredience

230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
1/2 kostky droždí
115 ml mléka
60 g cukru
70 g másla
4 g soli
vanilkový cukr
citronová kůra
2 vejce (1 na pomašlování)
35 g rozinek
35 g mandlí
mandlové lupínky na posypání

Jak na to

Zadělejte těsto na omládek: Do mísy prosejte oba typy mouky, promíchejte a vytvořte důlek. 2/3 mléka mírně ohřejte, vlijte do připraveného důlku a rozdrobte droždí. Ze stran vmíchejte trochu mouky, dokud uprostřed nevznikne polotekuté těsto (husté asi jako na lívance). Takto připravené těstíčko zasypte tenkou vrstvou mouky a nechte vzejít na teplém místě asi 30 minut.

Pozor: Pokud jste zvyklí při zadělávání kvásku přidávat cukr, zde to v žádném případě nedělejte. Cukr zabíjí kvasinky a omládek by vám nevzešel, stejně tak výsledné těsto.

Máslo nechte změknout při pokojové teplotě, přidejte jej do omládku spolu s oběma cukry, solí, citronovou kůrou a vejcem. Dolijte zbytkem vlažného mléka a vypracujte těsto.

Pozor: U tradičních jídel, jako je vánočka, používejte vždy pravý vanilkový cukr, nikoliv vanilinový. Ten je zcela zbytečný, jelikož nedokáže vykouzlit to pravé aroma. U citronové kůry si zase dejte pozor, abyste nastrouhali pouze žlutou část.

Na hnětení těsta si dejte záležet, s kuchyňským robotem to půjde snáze a rychleji. V ruce bude zadělávání těsta trvat minimálně 10 minut.

Na závěr přidejte rozinky a oloupané nasekané mandle.

Tip: Rozinky předem namočte v horké vodě, aby změkly a byly v těstu vláčné. Mandle spařte, nechte chvíli odstát a loupání pak půjde jako po másle.

Připravené těsto nechte na vále odpočinout minimálně 30 minut, pro lepší pocit můžete přikrýt utěrkou.

Vykynuté těsto rozdělte na 6 dílků a z každého vytvořte pramen o délce zhruba 30 cm.

Tip: Každý dílek můžete nejprve vyválet na placku a následně stočit a vyválet do požadovaného pramene. Vánočka se díky tomu nebude rozplétat.

Prameny na jednom konci spojte a upleťte vánočku, tu přendejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě hodinu kynout.

Troubu předehřejte na 160°C, rozšlehejte vejce, kterým vánočku pomašlujete. Na závěr posypte plátky mandlí a pečte 40 - 50 minut.

Připravená vánočka

Jak na pletení vánočky

Prameny si oddělte po třech s mezerou uprostřed. Začneme překřížením levé ruky přes pravou a uchopením vnějších pramenů. Ruce následně rozpleteme a vrchní pramen (tedy ten v levé ruce) položíme do vnitřní pravé části.

Pletení vánočky

Levou ruku umístíme pod pravou, která stále drží první vnější pramen, uchopíme pravý vnější pramen. Ruce opět vrátíme do normální polohy a teprve nyní umístíme pramen v pravé ruce do vnitřní levé části.

Pokračujeme stejně jako v předchozím bodu - tedy pravou ruku protáhneme pod levou stále držící pramen, chytneme vnější levý pramen, ruku protáhneme zpátky a pramen v levé ruce umístíme do vnitřní pravé části.

Takto střídání rukou pokračujeme, dokud nemáme zapletenou celou délku pramenů. Na konci je přimáčkneme k sobě.

Zapletená vánočka

Produkty vhodné k přípravě receptu