Vánoční evergreen - perníčky

Už nám to zase začalo. Ale perníčky, to je vyšší dívčí. Jak je udělat tak, aby byly krásně měkké a chutnaly přesně tak jak od babičky?

Co na ně budeme potřebovat?

  • ½ kg hladké mouky
  • 12 dkg medu (cca 6 plných polévkových lžíc)
  • 19 dkg másla
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 2 vajíčka
  • šťáva z 1 citronu
  • a koření: lžičku skořice, 10 nadrcených hřebíčků, mletý badyán, anýz, kakao (zkuste si udělat své vlastní perníkové koření, stojí to za to).

 

cookies-791112_640

Pustíme se do toho:

Hladkou mouku nasypeme na vál, přidáme 1 lžičku jedlé sody, moučkový cukr a citronovou šťávu. Mezitím už si pěkně rozehříváme med a pak v něm necháme rozpustit máslo. V téhle směsi si rozkvedláme vajíčka, a pak všechno lijeme do mouky. A pak s láskou hněteme a patláme těsto na perníčky.

Bochníček vložíme do moukou vysypané nádoby a necháme ho 12 hodin v chládku odpočinout. Potom už je připravené na rozválení a zdobení. Jestli chcete, aby se vám perníčky pěkně leskly, potřebujete je před pečením rozšlehaným vajíčkem.

Při pečení jim dopřejte trochu soukromí. Přeci jenom se nafouknou, tak aby se vám neslepily.

Jedinou výhodou/nevýhodou v jednom je, že je můžete jíst hned, protože jsou měkké. Jen počítejte s tím, že rovnou můžete jít zadělávat na další dávku.

Co se vám bude hodit při přípravě: