Velikonoční jidáše

Jidáše - sladké, medové, stočené bochánky tolik typické pro Velikonoce. Dejte si kynutou klasiku, která se bude mezi těmi všemi vajíčky skvěle vyjímat.

Ingredience

350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
1/2 kostky čerstvého droždí (20 g)
175 g vlažného mléka
70 g cukru
70 g změklého másla
1 žloutek
6 g soli
1 rozšlehané vejce na pomazání
med na potření

Jak na to

Těsto zadělejte na omládek: obě prosáté mouky smíchejte v míse a vytvořte do nich důlek, do kterého nalijte 2/3 připraveného vlažného mléka a rozdrobte droždí. Vše promíchejte a po troškách ze stran vmíchejte mouku, aby vzniklo polotekuté těsto, husté asi jako na lívance. Povrch těstíčka lehce posypte moukou, přikryjte a nechte na teplém místě 30 minut kynout.

Poté přidejte všechny ostatní suroviny, tedy cukr, změklé máslo, prošlehaný žloutek a sůl, a dolijte zbytkem mléka. Hnětením ručně či v robotu vypracujte hladké těsto, které se nelepí a je plné vzduchu, aby dobře nakynulo.

Tip: Pokud hnětete ručně, přidejte si trochu mléka, aby se s těstem lépe pracovalo a vy jste hnětení neměli místo posilovny.

Těsto vyklopte ideálně na dřevěný vál a nechte přikryté 30 minut vyzrát na teplém místě.

Z vyzrálého těsta navažte kousky o váze 80 g, vyjde zhruba 12 kousků. Tyto kousky pak vyválejte do válečků dlouhých přibližně 20 cm.

Každý váleček stočte do spirály, tu moc neutahujte, a konec založte pod těsto, aby se jidáše nerozmotaly.

Umístěte na plech, přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte ještě 45 minut kynout na teplém místě.

Troubu předehřejte na 160°C, jidáše potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 15 minut.

Po upečení je ještě horké potřete tekutým medem.

Produkty vhodné k přípravě receptu