Zázvorové sušenky

Jste milovník zázvoru? Pak si jistě zamilujete i tento recept na zázvorové sušenky, které jsou lehce křupavé na krajích a vláčné uvnitř.

Zazvorove-susenky-web

Ingredience

(cca 20 sušenek)
55 g másla
50 g třtinového cukru
1 bílek
1/2 lžíce medu
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1/2 lžičky skořice
1 lžíce zázvoru (sušeného, mletého)
85 g hladké mouky
1/2 lžičky jedné sody
špetka soli
cukr na obalení

Jak na to

Máslo nechte změknout při pokojové teplotě, aby bylo dostatečně vláčné. Přidejte třtinový cukr a vyšlehejte do pěny.

Přidejte bílek a lehce zašlehejte, následně přidejte další tekuté ingredience, tedy vanilkový extrakt a med.

Tip: Doporučujeme tekutý med, pokud vám již mírně zkrystalizoval, lehce ho rozehřejte. Pokud chcete, aby vám ze lžíce stekl všechen, namočte lžíci lehce do oleje. Ale upozorňujeme, že potom nebudete mít z tvorby takový požitek, slízávání zbytku medu je nejlepší věc pod sluncem :)

Vše vyšlehejte do lesklé hladké hmoty.

Smíchejte si sypké suroviny, především dobře zamíchejte koření a jedlou sodu, aby se dostala rovnoměrně všude. Sypkou část postupně přisypávejte k našlehané hmotě a zašlehávejte, dokud nevznikne celistvé těsto, které je ale stále vláčné a lepivé. Pokud na to váš mixér/šlehač nestačí, v závěru postačí stěrka k promíchání.

Hotové těsto vyklopte na folii, zabalte a nechte v lednici odpočívat zhruba hodinu.

Tip: Čas odležení příliš nezkracujte, bude se vám s těstem hůře pracovat a koření se tak nerozvoní.

Předehřejte troubu na 180°C a těsto vytáhněte z ledničky. Po rozbalení by mělo být stále lehce lepivé.

Začněte z něj vytvářet kuličky o kousek menší než vlašské ořechy. Každou kuličku obalte v cukru a dejte na plech vyložený pečícím papírem, a to s dostatečným rozestupem od ostatních kuliček. Všechny kuličky na závěr lehce rozmáčkněte prsty, aby získaly sušenkovou podobu.

Pozor: Sušenkám dopřejte opravdu dostatečný rozestup, pokud je máte o něco vyšší, může se totiž stát, že se vám teplem roztečou do stran až moc a splynou s okolními sušenkami.

Pečte maximálně 10 minut, i když se vám budou sušenky zdát dost měkké, dejte jim chvilku na vzduchu a získají správnou konzistenci. Sušenky by měly mít lehce zlatavou barvu, pokud máte raději křupavější, nechte je zezlátnout trochu více.

Příště jistě budete dělat dvojitou dávku, to nám věřte.

Zazvorove-susenky-obsah

  • Do sušenek doporučujeme sušený mletý zázvor. Lze použít také čerstvý, avšak hrozí, že nebude v těstě rozmístěn rovnoměrně.
  • Na obalení použijte spíše krupicový cukr, pokud vám nevadí křupání a vaše zuby to snesou, můžete použít i cukr krystal. To samé platí i u třtinového cukru.
  • Pokud vynecháte zázvor a přidáte o něco více skořice, můžete se těšit z medově skořicových sušenek. Určitě stojí také za vyzkoušení.

 

Produkty vhodné k přípravě receptu

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.