7 tipů na famózní cheesecake

Cheesecake, známý též jako číscejk, číský dort, chesecake nebo šísake. Prznění si určitě nezaslouží, neb

přináší dokonalý zážitek. Máslový korpus vytvoří dokonalou symfonii s krémovou náplní. Jak na to, abyste naservírovali ten nejlepší možný cheesecake? Pojďme si projít základní tipy.

1.  Suroviny v pokojové teplotě

Základ pro každé pečení. Vše, co budete potřebovat, si vytáhněte z lednice alespoň tři hodiny předem. V zimě klidně i o něco déle. Jinak by se vám náplň srazila, což by bylo znát nejen na pohled, ale hlavně na chuti.

2. Jaké suroviny používat?

Na korpus se hodí jakékoliv máslové sušenky, které nadrtíte, a promnete s rozpuštěným máslem. Pokud chcete cheesecake v bezlepkové nebo zdravější verzi, hodí se pro základ i ořechy rozemleté na mouku. Co se týče náplně, sáhněte po oblíbeném krémovém sýru. Máte hned několik možností - Lučinu, Gervais, riccotu nebo mascarpone. My v Kotlíku často přidáváme do náplně i tvaroh, což je sice v rozporu s klasickou recepturou, ale pasuje tam skvěle.

cheesecake

3. Míchání krému - jak na to?

Jako první dáme do mísy krémový sýr s cukrem a začneme míchat, nebo mixovat. Následně jde na řadu smetana. Pozor - přešleháním se může srazit, nebo zhoustnout. Takže stačí opravdu chvilka. Nakonec přijdou vejce, která drží cheesecake pohromadě. Po přidání vejcí míchejte směs jen chvilku a opatrně. Kdybyste to přehnali, dort se při pečení nafoukne.

4. Pečení ve vodní lázni

Nikdy jste nedosáhli typické krémovitosti? Zkuste pečení ve vodní lázni. Základem je obalit spodek formy, aby do ní nenatekla voda. Formu pak vložte do hlubokého plechu a naplňte ho vodou do výšky 3 cm. Díky tomu nebudou okraje suché a náplň bude dokonalá.

5. Pomalé pečení

Cheesecake si libuje v pomalém pečení při nízké teplotě. Teplotu nastavte maximálně na 160 °C. U plynové trouby je vhodnější teplotu ještě snížit - cca na 140 °C.

dort cheesecake

6. Neotvírejte troubu

Během pečení neotvírejte troubu, aby se vám cheesecake nepropadl. Po upečení otevřete dvířka trouby a nechte ho tam odpočívat alespoň 2 hodiny. Přemístěte ho na linku, kde vychladne úplně, a následně mu dopřejte odpočinek v lednici. Mějte trpělivost a vydržte. V okamžik, kdy vložíte cheesecake do lednice ještě teplý, náplň by se srazila.

7. Jak cheesecake nakrájet?

Často se nám cheesecake povedl perfektně, ale při krájení se to všechno zbortilo. Nejvhodnější na krájení je dlouhý ostrý nůž s tenkou čepelí. Před každým řezem jej vložte  do horké vody, nechte na pár vteřin prohřát a osušte jej.

Máte nějaký další tip, který se osvědčil vám?