Chystáte se na táborák? Nemusí to být jen o buřtech.

Jestli v Kotlíku něco milujeme na létě, pak jsou to táboráky, zpívání s kytarou a vůně špekáčků. Ach! Pokud ale nemáte svého řezníka, kterému věříte, jsou buřty trochu sázkou do loterie. Pojďme se podívat, co kromě nich můžete opéct.

Chleboví hadi na klacku

Opečený chleba byl klasikou vždy, když došly buřty, a měli jste pořád hlad. Hadi z chlebového těsta jsou ale větší zábavou,  a můžete si je ochutit, jak je libo. Co na ně bude potřeba, aby se dostalo na celou partu, i když je vás jak Hujerových?

  • 1 kg hladké mouky (je možné polovinu nahradit tmavou moukou, pak ale přidejte o něco víc prášku do pečiva)
  • 4 dcl vody
  • 1 dcl oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžičky soli
  • koření dle libosti - sušený česnek, cibule, bazalka.

Všechny ingredience zpracujte tak, abyste dosáhli konzistence měkké modelíny. Pak uždibujte, vytvarujte kuličky a z nich vyválejte dlouhé válečky. Ty pak budete namotávat okolo klacku. Neopékejte je přímo nad plameny, ale ideálně nad sálavými uhlíky.

Dobroty, které chtějí trochu přípravy předem, ale stojí za to

I pouhý oheň stačí na to, abyste připravili dobroty, po kterých se budou všichni olizovat až za ušima. Náš tip? Hermelín se slaninovou košilkou, nebo jen ve vegetariánské verzi s pestem. O tom, jak připravit perfektní domácí pesto si přečtěte zde.

Hermelín stačí horizontálně rozkrojit, namazat pestem a případně zabalit do plátků slaniny. Pak už jen dodat snítku tymiánu a pořádně zabalit do alobalu. Blízkost doutnajících uhlíků pak udělá svou práci.

brambory opečené v ohni

Brambory pečené v ohni

Kdo z nás se někdy netěšil, až bude táborák téměř u konce, abychom do uhlíků mohli naházet brambory? Pokud se vám nechce čekat, stačí brambory přibližně 10 minut vařit v osolené vodě. Pro vylepšení chuti můžete každou nakrojit, vložit dovnitř kousek másla a obalit alobalem. Náš tip, když chcete objevovat nové chutě. Zkuste i sladké brambory.

Sladká tečka na závěr táboráku

Marshmallow bonbony opečené na ohni už si drží místo v popularitě. My ale milujeme jablka pečená na ohni. Čím je slupka černější, tím více jablko upečené je. Pak ji opatrně oloupejte, obalte v cukru a ještě chvilku opékejte, aby cukr zkaramelizoval.

U jablka můžete už předem vyloupat jádřinec a naplnit ho Nutellou nebo cukrem se skořicí. Následně ho precizně zabalíte do alobalu a po cca 35 minutách v popelu máte parádní dezert. Slupku není třeba loupat, jablko můžete vyjídat lžičkou.

A na čem si při táboráku pochutnáváte vy?