Co víno, to jiná sklenice. Jak ji vybrat?

Přeskočili jsme dobu, kdy se víno pilo z toho, co bylo zrovna po ruce. Dobré víno dělá ještě lepším vhodně zvolená sklenice. Pojďme se na to podívat, abyste jako hostitelé neudělali chybu.

Základ, který musí splňovat každá sklenice na víno

Pohlídejte si čistotu a transparentnost skla, aby barva vína nebyla zkreslená. Čím tenčí stěny sklenice, tím lépe. Chuť vína se pak bezprostředně přenese k vašim chuťovým buňkám. Nezapomeňte ani, že skleničku byste neměli držet za kalich, abyste jej rukama nezahřívali.

sklenice na bílé víno

Ideální sklenice na bílé víno

U bílého vína jde o to, aby si co nejdéle udrželo nižší teplotu a nevyprchaly z něj aromatické látky. Sklenice by tak ideálně měla mít tvar polo otevřeného tulipánu. Na lehká bílá vína zvolte menší skleničky pro časté dolévání. Těžší bílá vína si klidně troufněte rozlít do sklenic s větším objemem a kulatějším kalichem.

Do jaké sklenice nalít červené víno?

Červené víno nejlépe vynikne ve větších sklenicích s cibulovým nebo balonovým tvarem a širším dnem. Jen tak se bude jeho aroma moct plně rozvinout. Znovu ale záleží na odrůdě. Pro lehčí červená vína jsou vhodné sklenice s objemem 0,4 l a mírně uzavřeným kalichem. Plná červená vína servírujte ve sklenicích s velkým objemem a kalichem protaženým do výšky.

sklenice na červené víno

Chystáte se na otevření šumivého vína či sektu?

Zvolte sklenici flétnového typu. Zásluhou užšího tvaru a zúženého hrdla vynikne perlení a pěna. Aroma vína, které se ve sklenici nahromadí, se dostane přímo k vám, což umocní zážitek. U šumivého vína platí, že by se mělo nalévat cca jen do třetiny sklenky.

Tip: Bílé víno bude skvěle chutnat s domácí focacciou, namáčenou do olivového oleje a balsamica. K červenému vínu se zase skvěle hodí chilli con carne.