Domácí zmrzlina bez zmrzlinovače hotová do 5 minut

Nebudeme vám lhát. Se zmrzlinovačem je to samozřejmě jednodušší. Pokud ale nejste zastáncem pořizování si vymožeností, které se vám celý rok válí v šuplíku, zvládnete to v pohodě i bez něj. Poradíme vám, jak na to.

 Naše mamka se s ničím nechtěla moc patlat, a tak přišla s úplně nejjednodušší recepturou na domácí nanuky. Zmrazila malé jogurty, které nám koupila, nebo do kelímků z nich nalila 100% ovocný džus. My si ale dnes povíme jak na trochu sofistikovanější verzi.

Domácí zmrzlina hotová do 5 minut

Bude vám stačit mražené ovoce, mléčná složka dle vašich preferencí (zakysaná smetana, šlehačka, jogurt, tvaroh, pribináček), med či banán na doslazení a výkonný mixér. Tedy ten, který se nezhroutí při mixování ledu. Zmrzlinu můžete hned podávat, nebo ji dát do mrazáku přemístit do jiné nádoby a na 1-2 hodiny ji dát k ledu do mrazáku. Nezapomeňte zmrzlinu během tuhnutí několikrát promíchat. Ingredience se tak krásně propojí a nevytvoří se tuhé krystalky ledu.

domácí nanuky

Jak na poctivou smetanovou zmrzlinu?

Budete na ni potřebovat:

  • 600 g sladkého kondenzovaného mléka
  • 600 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu, nebo pravá vanilka.

Stačí všechny tři suroviny vložit do mísy a šlehat do té doby, než se směs zpevní. Bude mít konzistenci tuhé šlehačky. Směs přelejte do chlebíčkové formy, přetáhněte potravinovou fólií a vložte do mrazáku. Tuhle smetanovou zmrzlinu nemusíte během tuhnutí ani promíchávat.

domácí zmrzlina

Když chcete zdravější verzi zmrzliny

Budete potřebovat:

  • 4 hodně zralé banány (nebojte se ani načernalé slupky)
  • 4 lžíce arašídového másla
  • holandské kakao.

Banány nakrájejte na tenké plátky a nechte zmrazit. Pak přidejte kakao, arašídové máslo a rozmixujte do hladka. V případě potřeby doslaďte javorovým sirupem.