Hmoždíře - proč se vyplatí mít je po ruce?

Ruční práce je vždycky znát. Své o tom ví i Jamie Oliver a jiní hvězdní šéfkuchaři. Proto, když svým gurmánským počinům chtějí dodat říz a vůni, berou do ruky hmoždíř. Ten totiž rozhodně nepatří do starého železa a v kuchyni si zaslouží své stálé místo.

Praprapředek hmoždíře sloužil už 35 000 let před naším rozpočtem. V tu dobu měl ovšem podobu pouhého kamenného důlku. I tak ale plnil svou funkci rozmělnění semen. Postupně se jeho tvar začal měnit a v době svého rozkvětu nebyl používán jen v kuchyních, ale i v lékárnách.

Proč se vyplatí pořídit si hmoždíř?

  • získáte perfektní kontrolu nad hrubostí/jemností nadrceného koření
  • žádným jiném způsobem neuvolníte tolik aromatických látek
  • vhodný nejen na bylinky, koření, ale i pro přípravu pesta nebo dipů
  • používá se též pro nadrcení léků.

Hmoždíř - důležitý pomocník v kuchyni

Váháte, jaký je nejideálnější materiál pro výrobu hmoždíře?

  1. Granitový hmoždíř - jeden z nejčastějších typů. Jeho nespornou výhodou je bytelnost, pevnost a drsnější povrch pro snadnější tření a drcení. Kámen nijak neovlivňuje vůni a chuť. Bývá těžší, hůře se s ním manipuluje a vyžaduje pracnější údržbu, aby na něm nezůstávaly barevné fleky od omáček.
  2. Mramorový hmoždíř - jde o masivní kamenný hmoždíř s extra bytelností a dlouhou životností. Jeho přenášení je domácí posilovna, proto se hodí pro něj najít stálou pozici v kuchyni.
  3. Keramický a porcelánový hmoždíř - praktický hmoždíř, který je chemicky netečný k potravinám. Nijak neovlivňuje chuť, snadno ho vyčistíte i při chystání pesta s větším množstvím oleje. Na druhou stranu je křehčí než předchozí materiály a hladký povrch neulehčuje práci.
  4. Dřevěný hmoždíř - na pohled vypadá krásně, ale v kuchyni pro něj najdete využití jen při drcení a tření suchých potravin.
  5. Mosazný hmoždíř - klasika, kterou jste možná zdělili po babičce. Je pevný, odolný, s dlouhou životností. Koření v něm rozdrtíte na prach. Nemá zaoblené dno, a proto není nejvhodnějším typem na marinády.

hmoždíř-na-bylinky-a-koření

Jak velký hmoždíř využijete?

Pokud si nejčastěji chystáte pesto jen sami pro sebe, bude vám stačit hmoždíř s průměrem okolo 11 cm. Při výběru je dobré dát pozor na to, zda není příliš mělký, abyste nemuseli ingredience neustále přesouvat nazpět do hmoždíře.

Jestli vás doma není jako Hujerů, postačí pořídit hmoždíř s průměrem kolem 17 cm. Samozřejmě ale existují i maxi hmoždíře, které jsou na početné rodiny připraveny.