Jak na bazalkové pesto?

Pesto je dalším důkazem toho, že v jednoduchosti je síla. Potřebujete na něj pár ingrediencí, je hned hotové a chutná famózně. Jak na něj, aby chutnalo tak, jak má a udrželo si barvu? Čtěte dál.

Kde se pesto vzalo? Italské hospodyně ho pracně připravovaly v mramorových hmoždířích. Odtud také název pesto - od slova “pestaré”, což znamená drtit. Vy si sice můžete vypomoct mixérem, ale pokud chcete docílit tradičního pesta, sáhněte taky po hmoždíři. Moderní příprava mu totiž nepatrně mění chuť.

bazalkové-pesto

Z čeho se dá připravit pesto?

Bazalkové pesto je klasikou. Použít ale můžete i tymián, koriandr, řeřichu, rukolu, nebo třeba i sušená rajčata. My si ale dnes povíme jak na špičkové pesto z bazalky.

Co byste měli dodržet pro dosažení perfektního bazalkového pesta?

1. Udržte si jeho krásně zelenou barvu

Jakmile bazalku začnete krájet nebo drtit v hmoždíři, po několika minutách začne měnit barvu a šednout. Aby vám jasně zelená barva vydržela déle než pár minut, praktikujte u bazalky blanšírování. To zjednodušeně znamená - rychlé spaření ve vroucí vodě a okamžité radikální ochlazení.

 2. Dejte pozor na piniové oříšky

Ač je tam přidáváte s dobrým úmyslem, pokud si nedáte pozor na kvalitu, můžou vám zkazit celé pesto svou nahořklou chutí. V případě, že netrváte na tradiční receptuře, můžete místo nich zkusit přidat nesolené mandle, kešu, nebo para ořechy.

 3. Co nejjemněji nasekané suroviny

Čím drobněji česnek nasekáte, tím lépe. Jen tak uvolní co nejvíce aromatických látek a dodá pestu to, co má. Stejně tak parmazán je třeba nastrouhat najemno.

 4. Konzistence bazalkového pesta

Pesto může mít různou konzistenci a tím i odlišné využití. Přidejte více olivového oleje a získáte ideální zálivku na salát caprese nebo omáčku na těstoviny. Tužší pesto se hodí jako pomazánka na chléb nebo pro plnění masa.

bazalkové pesto

Základní recept na bazalkové pesto

Co budete potřebovat?

  • 2 svazky bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g piniových oříšků
  • 100 ml panenského olivového oleje
  • 1 lžíce parmazánu
  • sůl, pepř.

Recept je úplně jednoduchý

Do hmoždíře vložte česnek, oříšky a hrst bazalky. Osolte, opepřete a nalijte poloviční množství olivového oleje. Zpracujte vše pomocí tloučku, a vložte zbývající množství bazalky a oleje. Znovu se pusťte do drcení, abyste dosáhli co nejlepší konzistence. Ve finále přidejte parmezán. Pesto můžete podávat hned, nebo do vložit do skleničky, zalít trochou olivového oleje a skladovat v lednici až několik týdnů.