Jak na pečení chleba v kameninové formě

Vrátí vás o několik generací nazpět. S voňavým chlebem, kterému neodolatelně křupe kůrka a pak už na vás čeká jen vláčná střída, budete tyhle návraty milovat. Kameninové formy na pečení chleba od britské značky Kitchen Craft se staly žhavým kandidátem na hitovku, která se na skladě nikdy dlouho neohřeje.

Na co se nás nejčastěji ptáte?

V čem je kamenina lepší než jiné materiály?

V kameninových formách se chléb peče sálavým teplem,  což je pro něj přirozené. Ve finále to poznáte na výraznější chuti a intezivnější vůni, než jste byli dosud zvyklí.

Jakou nejvyšší teplotu zvládají?

Ustojí teplotu do 220 °C. Nesmíte zapomenout na to, že kamenina je náchylná na tepelné šoky. Proto se forma na pečení chleba musí vždy vložit do ještě studené trouby.

Kolik mouky se do nich vejde?

V Kotlíku máme osobně odzkoušeno, že 800 g bez problému. Recenze uvádějí i 1 kg. Tudíž vystačí i na pecen pro početnou rodinu.

Jak je to s údržbou?

Při prvních pokusech doporučujeme vyložit pečícím papírem. Pokud by se k formě připekl kousek křupavé kůrky, stačí ji nechat vychladnout a odstranit špachtlí.

pečení chleba v kameninové formě

Jak na pečení chleba v kameninové formě?

Abyste nemuseli jet pokus-omyl jako my, vychytali jsme pro vás ten nejvypečenější způsob. Aby váš chléb byl vláčný, s parádní hnědou křupavou kůrkou.

Formu je nejlepší nahřát ještě předtím, než do ní vložíte těsto. Díky tomu rychleji stoupne teplota uvnitř těsta a chléb nebude na objemu. Jak na to? Pokud se vám vejdou obě části do trouby - vložte je tam a zapněte troubu na 220 °C.  V opačném případě vložte nejprve spodek formy a poté vrchní díl. Dostačující čas pro tento úkon je 230 °C.

Při prvním pečení určitě vyložte formu pečícím papírem. Pak vložte těsto a postupujte, jak jste zvyklí dle svého receptu.

Jak docílit křupavé kůrky?

Bez ní by to nešlo. Po cca 20 minutách pečení opatrně sundejte vrchní díl a nechte chleba dopéct. Při odklápění nebo kontrolování chleba je třeba dávat pozor na horkou páru.