Jaké bylinky vysadit na kuchyňské linky a balkony?

Jak obyčejná jídla proměnit v božskou manu? Nepotřebuje to žádná kouzla. Stačí čerstvé bylinky. Sáčkové koření jim nesahá ani po výhonky. Vítejte v našem kotlíkářském seriálu, kde si povíme, na které bylinky nedáme dopustit.

 Co by vám nemělo ve vaší bylinkové výbavě chybět?

Vybrali jsme druhy, které vám v kuchyni nebo na balkóně nebudou ležet ladem. Jaké bylinky se nám nejvíce osvědčily a k čemu je využijete?

čerstvé bylinky v kuchyni

1. Bazalka

Nejoblíbenější italská bylinka je skvostná na pizze, těstovinách, v salátech nebo omáčkách. Pokud jí budete mít dost, vytvořte si poklad - domácí bazalkové pesto. Nehodí se ovšem jen do jídel. Působí i jako léčivka na ledviny nebo při zácpě.

Jak bazalku pěstovat?

Bazalka má ráda teplo, ale ne přímé světlo. Potřebuje velmi často zalévat, a proto ji klidně můžete zasadit do plastové květináče v kuchyni, nebo ji pěstovat společně s balkonovými rajčaty.                                                                                                                                                                                                                                                            

2. Pažitka

Krajíc chleba s máslem a šnytlikem. Vzpomínky na prázdniny u babičky na chalupě. Pažitka má v kuchyni stále své místo a chutná skvěle v pomazánkách, salátech, polévkách a samozřejmě na vařených bramborách. Obsahuje vysoké množství vitamínu C, podporuje chuť k jídlu, snižuje krevní tlak a má i dezinfekční účinek.

Jak pažitku doma pěstovat?

Pažitka zvládá chladno, tudíž pro ni najdete ideální místo v prostoru mezi oknem. Při zastřihování nechte lístky dlouhé několik centimetrů, aby vám bez problému dorostly. Jde o bylinku, která si libuje, když má vláhu, proto doporučujeme časté zalévání.

3. Petržel

Petržel můžete mít hned v několika druzích. Nám se nejlépe osvědčila hladkolistá díky své výraznější vůni. Využití pro ni najdete při přípravě pomazánek, salátů a omáček, nebo při servírování polévek. Je nabitá vitamínem C a chlorofylem, redukuje záněty a má schopnost čistit krev. Už v antickém Řecku byla považována na super potravinu.

Jak petržel pěstovat?

Hodí se i pro pěstitele-začátečníky. Bez problému ji zvládnete vypěstovat ze semínek. Vyhněte se přímému světlu a postarejte se o dostatek vláhy. Odolává i nevlídnému a studenému počasí, ale v zimě je jistota pěstovat ji na parapetu u vás doma.

zavěšené-bylinky

4. Tymián

Bylinka, která potěší především milovníky masa. Stačí troška čerstvě nasekaného tymiánu, aby provoněl nadívané kuře, pečínku a veškeré pokrmy z červeného masa. Skvělý je i na pečené, nebo grilované rybě. Využití najde při vaření omáček s rajčatovým základem a hodí se i k restované zelenině. Z tymiánu si doma pravidelně děláme i domácí sirup na kašel.

Jak pěstovat tymián?

Tymián roste pomalu, proto bude jistější pořídit si rovnou rostlinu. Nejvíce se mu bude dařit v lehké a písčité půdě. Když se ujme, můžete ho na jednom místě pěstovat i několik let.

5. Máta

Největší výhoda pro pěstování máty? Chová se jako plevel. Roste rychle, nevyžaduje přílišnou péči a vy budete mít tak dostatek osvěžujících koktejlů nebo domácích čajů. Máta je skvělá i do smoothie, nebo dezertů. Rozhodně patří mezi byliny, které si najdou časté využití.

Jak mátu pěstovat?

Rozhodně samostatně. Ostatním bylinkám by nedala šanci a zadusila je. Doporučujeme spíše koupit rostliny vypěstované na našem území. Déle vám vydrží. Pro mátu volte stinná místa a často ji zalévejte.