Jste zaplaveni rebarborou? Poradíme vám, co s ní!

Když si několikrát za sebou řeknete slovo rebarbora, může se vám z toho začít motat jazyk. Větší pravděpodobnost ale je, že se vám z množství rebarbory na zahradě začne motat hlava. Co s ní?

 Je rebarbora ovoce nebo zelenina?

Ač s ní v kuchyni všichni nakládáme jako s ovocem, ve skutečnosti jde o zeleninu. Je typická svou kyselou chutí, která se během zrání zvyšuje. Rebarbora obsahuje vysoké množství vitamínu B, kyselinu jablečnou a citronovou, a také niacin důležitý pro krevní oběh. Nesmíme zapomenout ani na kyselinu listovou starající se o krvetvorbu a posílení nervové soustavy.

Co z rebarbory nejíst?

Zapomeňte na rebarborové listy, které obsahují jedovaté sloučeniny a kyselinu šťavelovou. Při 1.světové válce byly ve Velké Británii doporučovány jako vhodný zdroj vitamínů a skončilo to mnoha případy otravy i smrtí. Není se ale třeba plašit, když sníte jeden list.  Nejjistější ale bude zůstat jen u konzumace tepelně zpracovaných řapíků.

koláč z rebarbory

 Jak zpracovat rebarboru?

Sáhněte po růžových a temně rudých řapících. Zelenou část odkrojte a stonky oloupejte. Rebarbora se nejí syrová, vždy je třeba ji tepelně upravit. Dejte pozor na to, abyste rebarboru nepřipravovali v hliníkovém nádobí. Obsažená kyselina šťavelná by mohla reagovat s kovem.

Nemáte čas na zavařování? Rebarboru můžete zamrazit

V chladničce byste ji měli nechat maximálně 1 - 2 týdny. Pakliže vám schází síly a čas na zavařování, nejrychlejším způsobem je rebarboru zamrazit. V každém případě ale stonky předem oloupejte. Doporučujeme rebarboru nakrájet a dát zamrazit nejprve na platu, aby byly jednotlivé kousky od sebe. Následně ji přesypejte do sáčku nebo plastové nádoby. Rebarbora bez problému vydrží v mrazáku 6 měsíců.

Plná zahrada rebarbory - co s tím?

Rebarbory máte tolik, že byste s ní mohli zásobovat všechny sousedky kolem? Pojďme si projít, co všechno z ní můžete udělat:

  • koláče a dezerty - koláč s drobenkou je naprostou klasiku. Výborná je i kombinace s tvarohem, jogurtem, pudinkem, nebo s dalším ovocem - jahody, borůvky. Rebarbora se dá použít jako náplň do koláčů, do štrůdlu i do bublaniny. Oproti jiným druhům náplní je třeba navýšit množství cukru.
  • zavařování - rebarboru můžete i zavařit, buď jen samostatně ve sladkém nálevu, nebo v kombinaci s jiným ovocem. Zavařenou ji využijete po celý rok do jogurtu, palačinek, koláčů a jako kompot chutná výtečně sama o sobě
  • sirupy - v tomto případě platí, že v jednoduchosti je krása. Na rebarborový sirup, který je svou jemnou kyselostí příjemně osvěžující, budete potřebovat jen vodu, cukr a rebarboru.
  • do žemlovky a kynutých ovocných knedlíků - pokud rádi zkoušíte nové věci a chutě, vyměňte tradiční ovoce jednou za rebarboru
  • omáčky ke grilovanému masu a rybám - jedna z našich nejoblíbenějších kombinací. Pikantně nakyslá chuť omáčky s masem chutná božsky.

domácí limonáda z rebarbory

Omáčka z rebarbory ke grilovanému masu a rybám

Vyzkoušeli jsme několik receptů, ale nejvíce nám chutná rebarborové čatní. To se může podávat hned, nebo si jej zavařte do sklenic a vytahujte jej postupně při vašich grilovacích večírcích. Co na něj budete potřebovat?

  • 500 g rebarbory
  • 1 velkou cibuli
  • 300 ml jablečného octa
  • 50 g cukru, sůl a pepř
  • 150 g sušených meruněk

Jak na to?

Oloupanou rebarboru nakrájejte na tenoučké plátky. Cibuli a sušené meruňky pokrájejte co nejvíce na jemno.  Vše dejte do hrnce nebo většího rendlíku a přidejte cukr, sůl, pepř a zalijte octem. Tuto směs přiveďte za stálého míchání k varu a míchejte do té doby, než se dočkáte konzistence hustého džemu.

Co se vám bude při zpracování rebarbory hodit?