Lehký úvod do správného stolování

Jak správně stolovat? Chce to cvik. Pojďme si to společně potrénovat.

Každý chod si zaslouží svůj talíř

Základním stavebním kamenem je podkladový talíř. Ten bude ležet na stole po celou dobu hodování a postupně na něj budete klást další talíře – hluboký, mělký a dezertní. Aby o sebe talíře nevrzaly, vždy mezi ně vložte ubrousek. Svoje místo na stole má i talířek na pečivo. Ten bude ležet na levé straně, v úrovni středu hlavního talíře.

Nemáte dost talířů pro slavnostní stolování? Dovybavte se, v Kotlíku jich máme dost.

prostřený-stůl

Jak je to s těmi příbory?

Ten, kdo viděl Pretty Woman, ví, že v tom není sám, když neví. Nejjednodušším pravidlem je, že příbor, který máte nejdále od talíře, budete používat jako první.

Na levou stranu (z pohledu hosta) blíže talíři položte větší vidličku na hlavní chod a vedle ní dál od talíře pak menší vidličku na předkrm. Podle etikety držte vidličku vždy hroty směrem dolů. Napravo od talíře si to bude vévodit nůž na hlavní chod, polévková lžíce a nakonec menší nůž na předkrm.

Příbor na dezert patří nad talíř. Pokud máte i malý nožík na máslo, položte ho na malý talířek vlevo.

Vylaďte své stolování designovými příbory.

úvod-do-stolování

Až dojíte, dejte nůž s vidličkou na talíř těsně k sobě. Pokud je překřížíte, dáte najevo, že se budete chtít k jídlu ještě vrátit.

  • Ještě pár prohřešků, kterých se určitě vyvarujte:
  • Neodkládejte příbory na ubrus.
  • Nedávejte si nůž do úst.
  • Prosím, neskřípejte nožem po talíři.

A to je konec první lekce, milí Kotlíkáři. Odborníci na etiketu se z vás nestanou, ale určitě se vyhnete faux pas.