Ocelové pánve - jak se o ně starat

Jestli něco opravdu zraje jako dobré, červené víno, pak jsou to rozhodně ocelové pánve. Čím je více používáte, tím jsou lepší. Nepotřebují žádný umělý nepřilnavý povrch a steak z nich nemá konkurenci. Chce to jim dopřát péči, kterou si žádají, a budete mít v kuchyni parťáka na věčné časy.

Péče o ocelové pánve

Před tím, než do ní vložíte první steak - vypálení

Své nové pánvi prvně dopřejte koupel v horké vodě a vysušte ji utěrkou. Následně do ní vlijte cca 1 cm oleje a postupným nahříváním docilte toho, aby olej začal pouštět bublinky, nebo se z něj začalo kouřit. Pak sporák vypněte a celý proces opakujte ideálně ještě jednou.

Pánev během vypálení změní svou barvu ze stříbrné na kovově modrou. Po vychladnutí otřete pánev papírovou utěrkou. Tím máte první krok za sebou.

Jak se starat o pánev z oceli?

Pánev na rozdíl od jiných nevyžaduje mytí po každém použití. Stačí vylít olej a pánev vytřít papírovým ubrouskem. To je ideální, neb ji neustále musíte udržovat v mastném stavu, aby nezrezivěla. Neděste se toho, že pánev s používáním bude měnit barvu. Jde jen o vliv tepla a oleje. Ocelová pánev nepatří mezi naleštěné krásky. Je spíš věrným držákem, který sází na svou funkčnost.

Co se týče mytí, musíte zapomenout na myčku nádobí. Stejně tak se vyhněte drátěnkám, pískům a dalším abrazivním čisticím prostředkům. Pánev umyjte pomocí houbičku a saponátu. Po umytí nenechávejte pánev odkapat. Ihned ji osušte a lehce potřete stolním olejem.

Stejná údržba platí pro všechny ocelové pomocníky na pečení - plechy, formy na pečení.

ocelove-panve-02

Ocelová pánev mi zrezavěla

Může se to stát. Ale neznamená to, že je na vyhození. V tomto případě je nutné použít hrubou sílu a rez mechanicky odstranit. Pak se musíte vrátit k prvnímu kroku v podobě vypálení. A následně se pečlivě starat o to, aby pánev byla vždy vymazaná stolním olejem.

Máte doma ocelovou pánev? Nedáte na ni dopustit, nebo jste ji vyměnili za modernější konkurenci? Jsme z celého Kotlíku zvědaví.