Steaky - jaký stupeň propečení si příště objednat?

Jsou steaky vaší srdeční záležitostí? Projděte si našeho průvodce stupněmi propečení, díky kterému příště neznejistíte v restauraci a budete přesně vědět, zda vaše chuťové buňky prahnou po medium rare, nebo well done.

stupně propečení steaků

Jaké stupně propečení steaků si můžete vybrat?

  • Raw - označení pro syrové maso; steak této konzistence si neobjednáte. Raw se hodí pouze pro carpaccio nebo tatarský biftek.
  • Blue rare - když si objednáte blue rare, naservírují vám v restaurace velmi jemně propečený steak, který uvnitř zůstává pěkně krvavý. Opéká se při prudké teplotě velmi krátkou dobu. Opečené okraje jsou silné cca 1 - 3 mm. 
  • Rare - jde o jemně propečený steak se silnějším a více propečeným okrajem, který se začíná zabarvovat dohněda. Uvnitř je maso zbarvené dočervena.
  • Medium Rare - středně propečený steak, jehož vnitřek už je zabarven dorůžova a k okraji přechází v hnědou. Pokud si neporučíte jinou úpravu, steak vám většinou připraví v restauracích tímto způsobem.
  • Medium - jde o steak, jehož střed je stále narůžovělý, ale barva řezu už je téměř celá hnědá s přechodem do šedé.
  • Medium well - maso už téměř celé hnědé, ale stále má náznaky růžového středu. V této úpravě už přichází o šťavnatost.
  • Well done - steak v tomto stupni propečenosti vám v mnoha restauracích odmítnou připravit, neb absolutně přichází o jemnost a šťavnatost. Opéká se po dobu 5 minut na každé straně  a uvnitř je propečený zcela do hnědé barvy.

steak s růžovým středem

Jak si pohlídat stupně propečení steaků, když je připravujete doma?

Můžete se řídit časem opékání, ale jistější je kontrola teplota.  Uvádíme časy, které jsou vhodné pro steaky s výškou 2 - 2,5 cm.

  • Krvavě červený steak - potřebná doba opečení je 1 minuta na každé straně; vnitřní teplota je 45 °C
  • Medium rare (jemně propečený steak) - opékejte 1,5 - 2 minuty z každé strany; vnitřní teplota je 50 °C
  • Medium (středně propečený steak) -  opékejte 3-4 minuty na každé straně; vnitřní teplota je 55 - 60 °C
  • Medium well (propečený) - 5 minut opečení na každé straně a vnitřní teplota 65 °C
  • Well done (zcela propečený) - více než 5 minut z každé strany s vnitřní teplotou 70 °C.

Teploměr vždy zasuňte do středu masa. Vyhýbejte se blízkosti kosti, kde je maso nejteplejší. Před podáváním nechte maso alespoň 5 minut odpočinout na mřížce. Nabude na křehkosti a šťáva se vrátí do masa a při nakrojení hned nevyteče na talíř.

Tip: Pro servírování se vám bude hodit steakový příbor a talíř na pořádné flákoty masa.