Tipy, se kterými při grilování zabodujete

Abyste v pozici šéfkuchaře nevyhořeli, projděte si základní body, na co nezapomenout před každou grilovačkou. Do Kotlíku jsme vám hodili seznam s 11 body, a přidali tipy na nejvhodnější druhy masa i na grilování pro vegetariány.

Maso z grilu

Před grilováním

  1. Pokud budete grilovat hovězí či telecí, je potřeba ho marinovat alespoň 24 hodin předem. Vepřovému masu stačí přibližně 12 hodin a kuřecí stačí naložit na pár hodin.
  2. Maso vyndejte z lednice několik hodin předem. Když ho dáte na gril rovnou z lednice, ztuhne a přijdete o hodně.
  3. Solte až těsně před grilováním, aby maso nepouštělo šťávu.
  4. Pokud grilujete lilek nebo cuketu, nechte je před grilováním “vyplakat”. Nasolte jednotlivé kousky a následně je vysušte papírovým ubrouskem.
  5. Grilovací rošty a jehly nezapomeňte předtím potřít olejem nebo promastit špekem, aby se k nim maso nepřichytávalo.

Při grilování

  1. Doba grilování masa se odvíjí od jeho druhu a tloušťky. Obecné pravidlo praví, že na každý centimetr výšky jsou třeba 2 minuty grilování.
  2. Ideální je otáčet maso jen jednou a to pomocí kleští, nebo obracečky. Nikdy do masa nepíchejte. Sami byste se pak připravili o šťávu.
  3. Ryby grilujte pokud možno celé. Vhodné je použití košíků nebo grilovacích roštů na ryby, aby se vám křehké maso nerozpadlo.
  4. Před grilováním burgeru, udělejte do jeho středu malý důlek, aby si udržel svůj tvar.
  5. Grilujete na dřevěném uhlí? Dejte si pozor, aby šťáva z masa nekapala do ohně. Tím vznikají nezdravé látky. Můžete tomu zabránit použitím grilovacích tácků nebo alobalu. Pomůže i rozpálení grilu, kdy se na masu rychle vytvoří kůrka a zatáhne šťávu.
  6. Po grilování nechte maso odpočinout. Jen tak se šťávy rozloží a uvolní se vlákna. Následně maso můžete posolit a podávat.

 Kuřecí maso na grilu

Jaké druhy masa se nejvíce hodí pro grilování?

  • kuřecí - vhodné je koupit celé kuře; neb drůbež se rychle vysušuje, a proto je vhodnější grilovat ji s kůží; nejčastěji se grilují kuřecí prsíčka, výborná jsou i stehna a křídla
  • vepřové - sáhněte po libovém masu; ideální je kotleta, panenka nebo krkovička
  • hovězí maso - na gril se hodí žebírka, ořech, svíčková, nebo roštěnec
  • ryby - hodí se téměř všechny; před grilováním je dobré je naříznout a prosolit
  • jehněčí - není tradiční, ale z grilu chutná výborně; nejvhodnější je sáhnout po masu ze hřbetu.

A co hodit na gril, když masu neholdujete?

  • Kukuřice, rajčata, brambory, lilek, papriky, chřest, cibule – to vše chutná z grilu famózně.
  • Tvrdší druhy zeleniny namočte před grilováním na 15 minut do studené vody, zůstanou krásně křehké.
  • I zelenině svědčí marinády. Před a při grilování ji potírejte olivovým olejem.
  • Na zeleninu se vám budou hodit mističky, které si vyrobíte sami z alobalu. Nebo ji nakrájejte na větší proužky a položte na mřížku příčně, aby nepropadly.
  • Skvělým dezertem pak bude grilované ovoce. Hrušky, jablka, ananas, nebo mango marinujte v ovocné šťávě, nebo i s medem, rumem či vínem. Grilujte pak při mírnější teplotě. Lahoda!