Péče o nože

Chcete, aby vám nože dlouho vydržely v dobré kondici?

Dodržujte několik zásad a zjistíte, že se tak rychle netupí a váš oblíbený nůž, na který jste si zvykli, vydrží o několik let déle, a pořád bude vypadat tak dobře, jako když jste jej kupovali.

MATERIÁL NOŽE

Mezi nejčastější materiály, ze kterých se dnes vyrábí čepele nožů, patří nerezavějící ocel (s obsahem chromu), uhlíková ocel nebo oxid zirkoničitý (používá se pro výrobu keramických nožů). Bez ohledu na to, že obecně se tvrdí, že materiály nožů jsou bezúdržbové, neplatí toto tvrzení stoprocentně.

Pravdou je, že:

  • Nože z nerezavějící ocele nejsou 100 % nerezové.
  • Uhlíkovou ocel je třeba ošetřovat.
  • Keramické nože se skutečně tupí.     

PÉČE O NOŽE Z NEREZOVÉ OCELI

Nerezová nebo také korozivzdorná ocel se skládá nejčastěji z niklu a chromu. Chrom přitom tvoří nerezovou složku této slitiny. Ani to však nechrání nože před korozí zcela 100%. Abyste omezili rizika spojená s poškozením čepele, dodržujte několik základních pravidel:

  • Neodmáčejte nože ve vodě. Po použití je ošetřete od zbytků potravin vlhkým hadrem.
  • Pokud je myjete v myčce na nádobí, ihned po procesu mytí je vyjměte a otřete. Nenechávejte je v tomto extrémně vlhkém a horkém prostředí vyschnout.
  • Neočišťujte čepele kovovými nebo extrémně hrubými (či vysoce brusnými) pomůckami.

 keramické-nože

PÉČE O NOŽE Z UHLÍKOVÉ OCELI

Uhlíková ocel, která neobsahuje příměsi chromu, není korozivzdorná. Při styku s „mokrými“ potravinami nebo při mytí za použití vody dojde časem ke korozi na čepeli. To je normální stav.

Na druhou stranu však tato ocel dosahuje vyšší tvrdosti, která snese hrubší zacházení. Abyste udrželi tuto čepel co nejdéle ve výborném stavu, dodržujte několik základních pravidel:

  • Udržujte ji lehce mastnou. Pokud krájíte salám nebo tučné maso, stačí čepel po použití lehce setřít a zbavit ji tak zbytků jídla. Pokud však krájíte suché nebo mokré potraviny bez tuku, doporučujeme nůž očistit vlhkým hadrem od zbytků jídla a následně ošetřit tukem nebo olejem.
  • Nedoporučujeme umývat tento typ nože v myčce na nádobí, ale pouze v ruce. Například pod tekoucí vodou a následně ošetřit tukem.

PÉČE O KERAMICKÉ NOŽE

Čepele z oxidu zirkoničitého mají oproti kovovým výhody i nevýhody. Výhodou je zejména velmi vysoká tvrdost a tím i dlouhá životnost ostří (zejména ostrosti). Nevýhodou je, že tato tvrdost je vykoupena křehkostí čepele. Upadne vám na dlažbu a je po všem.

  • Tyto nože můžete umývat v myčce na nádobí, odmáčet i nechat ve vlhkém prostředí (pokud není střenka/rukojeť vyrobena z přírodních materiálů).
  • Dejte si pozor na ukládání. Hození nože do šuplíku není dobrý nápad. V případě, že narazí na velmi tvrdý materiál (například ostatní nože, příbory, nástroje), může se uštípnout kus čepele. Ukládejte je tedy do bloku nebo odděleně.

 Zmíníme ještě pár základních tipů na zacházení:

  • Keramický nůž nesnese tlak z boku (nemůžete jej používat například na lisování česneku).
  • Nepoužívejte jej na žádnou činnost spojenou s páčením.
  • Krájejte pouze na měkkém prkénku (plast, dřevo).
  • Neházejte s ním (a to ani do dřezu).
  • Pokud jej brousíte, použijte brousky, které jsou určené speciálně na keramické nože. Nesprávné brousky mikroskopicky poškodí strukturu oxidu zirkoničitého a nože budou náchylnější na prasknutí.  

 péče-o-kuchyňské-nože

PÉČE O STŘENKY

Střenka nebo také rukojeť je k noži připevněna nejčastěji dvěma způsoby (pokud pomineme různé vázání, motání, lepení apod.):

  • Je složena ze dvou částí, které jsou k čepeli připevněny za pomoci nýtů.
  • Je lisována nebo za horka lita na čepel (syntetické materiály).

Pro účely péče je však třeba vědět že:

  • Střenky ze syntetických materiálů (různé plasty) je možné odmáčet, mýt v myčce na nádobí apod. Není třeba je nikterak ošetřovat před ani po použití.
  • Střenky z přírodních materiálů (např. dřevo) nejsou do myčky vhodné (je zde vysoká a dlouhotrvající vlhkost v kombinaci s vysokou teplotou). 

NĚKOLIK OBECNÝCH RAD ZÁVĚREM:

  • Vybírejte si kvalitní nože, na které si zvyknete. Když se o ně budete starat, vydrží řadu let. Někdy i celý život. Takové naleznete přímo na našem eshopu.
  • Vybírejte si je podle účelu. Tvary, vyváženost, materiál i údržba vám usnadní mnoho práce.
  • Ukládejte je odděleně, aby nedošlo k vzájemnému poškození čepelí. U kovových nožů je například vhodné používat magnetické lišty nebo bloky. Jak takový blok vypadá? Podívejte se na naši nabídku nožů v bloků.
  • Udržujte nože ostré. Zvýšíte tak bezpečnost práce při krájení (nepoužíváte takový tlak při krájení a získáváte větší kontrolu).